Ny lukkelov kan lukke butikker
Så skete det alligevel. Et stort flertal af folketingets partier har besluttet at ændre den nuværende lukkelov så detailbutikker i byer med under 16.850 indbyggere fremover må holde åbent på lukkedage.
Coop og brugsforeningerne har ellers kæmpet hårdt side om side med købmændene for at få politikerne til at forstå, at lempelsen af lukkelovens bestemmelser kan få alvorlige konsekvenser for særligt de små dagligvarebutikker på landet.
Men turistområderne vandt slaget, og med virkning fra 1. januar 2027 vil de nye og mere lempelige regler i lukkeloven gælde.
I DLO beklager vi den politiske beslutning.
Selvfølgelige kan vi snildt unde butikker i områder med mange turister og gæster, at de kan holde åbnet i ferier og helligdage, hvor der er ekstra mange gæster i sommerhuse og feriecentre.
Vi kan også godt unde dem, at de slipper for bøvlet med at søge dispensation fra lukkeloven hos kommunen, som det gælder i dag.
Og vi kan sådan set også godt unde alle udvalgsvarebutikker i mindre byer og i turistområderne, at de kan holde åbnet, når der er besøgende i byen.
Men det bekymrer os, når Brugsen kæden melder ud, at ændringen af lukkeloven kan koste over 30 lokalsamfund den sidste butik.
For det er her i yderområderne af Danmark, at brugsforeningernes og Coops særlige ejerform som medlemsejet forening og butik viser sin styrke allerbedst. Her finder man ikke de så populære discountkæder eller store supermarkeder. Her drives den lokale Brugsen af dedikerede medarbejdere og en uddeler, som ofte har en rolle som byens drivkraft og borgmester.
Her er Brugsen både butik, mødested og aktivitetshus. Brugsen er en livsnerve for et lokalsamfund og den er mange steder afgørende for – sammen med den lokale skole og idrætsforening – at trække nye beboere til.
Det vil være trist, hvis en større frihed til at holde åbent for de mange betyder, at de færre men til gengæld livgivende lokale butikker på landet må lukke.
Med beslutningen følger dog yderligere 10 millioner kroner til en pulje for borgerdrevne dagligvarebutikker. Forhåbentlig kommer en del af de penge de lokale Brugser til gavn, så flere samfund kan beholde byens butik.