Leder

Klar til at lede i forandringer

»Ledelse er ikke raketvidenskab«, proklamerede tidligere oberst i forsvarskomandoen, Lars R. Møller, i 2014 i sin bog af samme navn. I bogen gav den erfarne oberst og leder staldtips og annekdoter om de ledelsesprincipper, som han har benyttet gennem mere en 40 års erfaringer fra kamppladser til mere bonede gulve i forsvarskomandoen.

Og skønt den tidligere oberst gennem årene har delt vandene, var reaktionerne på Dagli'Brugsens kursus i forandringsledelse nogenlunde på linje med oberstens påstand om, at ledelse ikke er raketvidenskab.

– Jeg synes jo, vi gør mange af tingene allerede, lød det var flere sider. Og heldigvis for det, lød det enstemmigt fra underviser og konsulent, Henrik Michelsen, fra Detaildivisionen, og salgsrådgiver i Dagli'Brugsen Kæden, Kjeld Kirkedal.

Pointen med kurset i forandringsledelse er netop at skabe klarhed og øget bevidsthed om, hvordan såvel ledere som medarbejdere reagerer, når dagligdagen forandres. For uden opmærksomhed risikere vi alle at strande i de første af 4 trin i en forandringsproces. Nemlig benægtelsen, hvor man trodigt venter på, at forandringen nok snart går over igen.

Hvis man som leder sidder fast i fasen benægtelse, så er det svært at få succes med at lede andre i en forandringsproces. Og er der blot én ting, som er sikkert, så er det, at dagligdagen i Coop er i evig forandring.

Om kort tid ruller Coop One ud i de første varekategorier, og skønt første rul bliver holdt i det små, så bliver 29. september en milepæl, der kommer til at markere grundlæggende forandringer i hele virksomheden.

Coop One er andet og mere end blot et nyt it-system. Det er en omlægning af Coops nervesystem fra fælles indkøb af varer til salg i de enkelte butikker.

Coop One kommer til at udfordre vaner og rutiner – og det kommer til at ske samtidig på tværs af bagland og butikker. Undervejs vil der helt sikker ske fejl, forsinkelser og misforståelser. Og det vil alt sammen presse de enkelte medarbejdere, som på skift vil ønske sig tilbage til kendte tider og systemer.

For ledere bliver det det samme. Men forberedelserne til Coop One gør, at lederne har fået et forspring og har haft tid til at vænne sig til tanken om forandring. Flere er heldigvis også rykket flere trin i forandringsprocessen fra benægelse over forvirring til 3. trin; fornyelse. Enkelte kan måske endda ane det 4. forløsende trin; tilfredsheden med det nye.

Det lille forspring er ikke så dumt at starte ud med, når man skal lede medarbejderne i forandringer. Uanset om forandringen er Coop One eller en fødselsdagskampagne i fakta eller Irma.

For måske er ledelse ikke raketvidenskab – men det kan være svært nok midt i dagligdagens gøremål.

DLO Danmarks Leder Organisation | CVR: 17160117 | Markvangen 3, 8260 Viby J