Leder

Tid til at lægge stridsøksen

2 uger efter at Coop valgte at stoppe samarbejdet med den adm. direktør gennem 7 år, Peter Høgsted, præsenterede koncernen den nye topchef, der begyndte i jobbet 8. september.

Ikke overraskende blev det Coops finansdirektør i de seneste 3 år, 40-årige Kræn Østergaard Nielsen, som har været en del af Coop-toppen i 6 år. Han er flere gange blevet omtalt som et af de største unge talenter i dansk erhvervsliv, og i et stykke tid er han internt i Coop oftere og oftere blevet nævnt som oplagt arvtager efter Peter Høgsted.

Kræn Østergaard Nielsen nyder bred respekt i organisationen – både på hovedkontoret, på lagrene og i butikkerne inklusive de selvstændige brugsforeninger. Netop opbakningen fra de selvstændige brugsforeninger er vigtig, for det var hér, det haltede med Peter Høgsted, som blev kritiseret af A-sektoren for at have for lidt fokus på at reducere omkostninger og den basale drift i butikkerne.

Coop har med udnævnelsen af Kræn Østergaard Nielsen lagt op til, at der skal ske en styrkelse af forretningsdelen, og at en vigtig opgave for den nye adm. direktør bliver at sikre et stærkt samarbejde i hele Coop-familien.

Forhåbentlig er Kræn Østergaard Nielsen personen, der kan løfte opgaven med at forbedre driften og etablere et godt og tillidsfuldt samarbejde med de de selvstændige brugsforeninger. Det er på høje tid, at stridsøksen mellem de 2 grene i brugsbevægelsen lægges, så fokus kan rettes mod at slås med konkurrenterne i stedet for internt i Coop-familien.

Hér er det vigtigt at påpege, at et sådant forbedret samarbejde går begge veje, og at både Coop og brugsforeningerne har en forpligtelse til at lytte til hinanden og være indstillet på at træffe beslutninger til fællesskabets bedste.

Det er et par tunge opgaver, den nye adm. direktør står overfor. Derudover venter en udfordring med at få besat et helt ledelseshold i organisationen. Kvickly Kæden har stået uden permanent kædedirektør i 7 måneder, og siden kædedirektør Jesper K. Andersen sagde op ved udgangen af maj, har SuperBrugsen også været i et ledelsesvakuum.

De 2 Kæder er i sikre hænder med Torben Blom Andersen og Jesper Gottschalck Jensen som midlertidige ledere i henholdsvis Kvickly og SuperBrugsen. Men det er uholdbart, at 2 så store Kæder kører uden permanent kædedirektør i så lang tid.

Ansættelsen af nye kædedirektører er sandsynligvis blevet udskudt på grund af udskiftningen af adm. direktør. Det er fair nok, for Kræn Østergaard Nielsen skal have mulighed for at sætte sit eget hold. Nu bliver det spændende at se, hvem der udpeges.

Og så indtog Kræn Østergaard Nielsen jo topposten umiddelbart efter lanceringen af Coop 365 – Coops bud på hvordan fremtidens lavprissupermarked skal se ud. 13 butikker åbnede 4. september som test-butikker, inden der i 2021 tages stilling til, om Coop 365 udvikles til en regulær kæde. Butikslederen var med ved åbningen af Coop 365-butikken i Aalborg.
DLO Danmarks Leder Organisation | CVR: 17160117 | Markvangen 3, 8260 Viby J