Lederen

Coop er bagud ved halvleg

De første 6 måneder af 2018 er gået, og kaster man et tilbageblik, er det svært at komme udenom, at Coop – sagt med et fodboldudtryk – er bagud ved halvleg i forhold til konkurrenterne efter et turbulent Coop-halvår.

I den for nyligt offentliggjorte Berlingske Business Magasins Imageanalyse udsættes Coop for det største styrtdyk i dette års analyse med et fald på hele 61 pladser. Coop er dumpet ned som nummer 108 fra en plads nummer 47 sidste år.

Samtidig er Salling Group/Dansk Supermarked rykket frem fra plads nummer 51 til en 37. plads, og i front blandt dagligvarekæderne ligger Rema 1000 på plads nummer 15 ligesom i 2017.

Et godt gæt vil nok være, at Coops styrtdyk især skyldes uroen på de indre linjer op til valget af Coop-formand i april. Hér blev uenigheder og utilfredshed med Coops ledelse luftet kraftigt i medierne, og sådan noget koster på image-kontoen.

I foråret 2018 måtte Coop også lide den tort, at der skete et magtskifte i toppen af dansk dagligvarehandel. Coop har i mange, mange år været landets største dagligvareaktør, men den position er overtaget af Salling Group.

Salling Group sidder nu på godt en tredjedel af markedet, mens Coop ligger 1-2 pct. efter.

Meget tyder på, at Salling Groups forspring vil blive større, efter at Coop i foråret har lukket yderligere 47 Fakta-butikker, 10 Irma-butikker, 2 SuperBrugser og 16 Dagli’- og LokalBrugsen-butikker. Derudover har Salling Group overtaget Coop Kvickly i Randers, som i år omdannes til Bilka-varehus.

I uge 25 skete så det, der gør ondt på enhver inkarneret Brugsmand/kvinde: Det hæderkronede ejendomskomplekset Sønderhøj og Mega Syd i Aarhus blev solgt.

FDB/Coop har ejet det ca. 120.000 kvm store areal i over 100 år og drev før i tiden fabrikker i området. Da produktionen stoppede, begyndte Coop i 1996 at udvikle området til erhvervsarealer til udlejning med kontorer, butikker og uddannelsesinstitutioner.

Sønderhøj-komplekset har været et guldæg for Coop med store lejeindtægter i alle årene, men ledelsen i Coop har valgt at trække en engangsgevinst hjem i milliard størrelsen.

Nu har Coop penge på bogen til de store IT-investeringer, som venter de kommende år. Lad os håbe, der også er penge tilovers, så Coop fremover kan være med, når der skal bydes på nye, attraktive butiksbyggerier i især de danske storbyer, hvor konkurrenterne stort set er løbet med det hele de seneste år.

De største byer i Danmark vokser eksplosivt, mens landområderne bliver affolket. Det gør desværre betingelserne sværere for landbutikkerne, men hvis ikke Coop skal sakke mere bagud, bør der satses i de områder, hvor folk flytter til. Og det er i byerne.
DLO Danmarks Leder Organisation | CVR: 17160117 | Markvangen 3, 8260 Viby J