Leder

Fusioner, selskaber og lokale kræfter

Hvis du ikke var klar over det på nuværende tidspunkt, så er du det i hvert fald, når du har tygget dig igennem dette blad. Fusioner, detaildriftsselskaber og lokale frivillige kræfter er blevet moderne som aldrig før – eller i hvert fald de første i treenigheden.

I dette blad kan du både læse om en fusion på tværs af landegrænser, hvor Fredensborg og Omegns Brugsforening er fusioneret med den færøske brugsforening Føroya Keypssamtøka, eller FK.

Lidt mindre opsigtsvækkende er det, at SuperBrugsen Galten lige nu er ved at lægge sidste hånd på de juridiske papirer, så de kan få både Brugsen Sabro og Brugsen Tebstrup under deres vinger. Der fusioneres altså på livet løs – eller gør der det?

For i begge tilfælde er der ikke tale om rene fusioner, men faktisk opkøb af ejerandele i foreningernes butiksdrift. Man fusionerer altså ikke foreningerne, men laver nye selskaber med det formål at drive detailhandel på tværs af foreninger.

På den måde sikrer man som moderforening, at en eventuel underskudsgivende butik ikke kan ruinere moderforeningen, og som filial beholder man sin lokale brugsforening og bestyrelse og kan altså stadig bryste sig af at være på lokale hænder, om end ejerandelen nu er væsentligt mindre.

Nogle aftaler indeholder dog den mulighed, at den oprindelige brugsforening på sigt kan købe nogle ejerandele tilbage igen.

Om man vælger den ene eller den anden løsning, så er én ting helt sikkert: Så længe vi alle kæmper for at holde liv i så mange Coop-butikker og brugsforeninger som muligt, gør vi noget rigtigt. For set med DLO's briller er det alfa og omega, at Coop fortsat kan beholde sin store volumen af butikker rundt om i det danske land.

Det er ikke blot, fordi det lyder godt at være de største på markedet, men fordi, når det stormvejr Coop er inde i, forhåbentlig driver over, så står foreningen og forretningen stadig med et stærkt og vidt udbredt butiksnet.

Hos DLO byder vi alle former for fusioner velkommen. Det er med til at skabe butikker med større soliditet, hvor pludseligt opståede udgifter ikke vælter en brugsforenings fremtidsplaner, og i al sin enkelthed er det den tankegang, FDB opstod på i de gode gamle dage.

Som direktør i SuperBrugsen Galten, Brian Vestergaard Kamper, siger længere inde i bladet: »Det handler jo også om, at vi skal være så mange som muligt til at dele udgifter og sørge for gode priser på den lange bane i Coop,« og så er den jo sådan set ikke længere.
DLO Danmarks Leder Organisation | CVR: 17160117 | Markvangen 3, 8260 Viby J