Lukkedage landet over
Da Dagli'Brugsen Mårup på Samsø ved årsskiftet indførte søndagslukket i butikken frem til påske, var der mere end én kollega, som kiggede misundeligt til. Med åbningstider på 70 – 80 timer om ugen er det at lægge vagtplaner og overholde lønbudgetter lidt som at lægge et puslespil med 5.000 brikker himmel over åbent hav.
Uendeligt – og umådeligt svært.
Læg hertil dyrt, særligt i de yderste timer, hvor antallet af kunder langt fra alle steder står mål med medarbejdernes indsats.
Flere fremtrædende brugsforeninger drømte da også højt om at lukke butikkerne om søndagen eller genindføre lukkeloven, hvor de store varehuse og supermarkeder skar i åbningstiden, for på den måde at flytte en del af omsætningen til især de mindre landbutikker, som balancerer på en knivsæg på grund af stigende omkostninger og faldende omsætning og avance.
Men det ville kræve, at alle landets dagligvarekæder var med på idéen – også discountbutikkerne, lød den snusfornuftige overvejelse, som også betød, at ekstra lukkedage landet over blev ved tanken. I stedet har dagligvarebutikker over en bred kam beskåret åbningstiderne morgen og aften i håb om at stå krisen igennem med bundlinjen ovenvande.
Desværre lykkedes det ikke for alle.
Mens efterskælvene ved meddelelsen om Irma kædens lukning stadig gav rystelser, lukkede 12 Dagli'Brugser på landet med udgangen af februar. Officielt var sidste åbningsdag fredag 24. februar. Ikke alle nåede så langt. Dagli'Brugsen Tarp måtte melde alt udsolgt allerede et par dage i forvejen. Andre steder samledes lokalsamfundene til et fælles farvel til Brugsen – og for størstedelens vedkommende til et famlende goddag til en ny købmand, som borgergrupper arbejder på i alle byerne.
I Sønderborg stod en konkurrent også klar i kulissen, da Brugsforeningen for Als og Sundeved lod en mindre bombe springe med meddelelsen om, at Kvickly Sønderborg i Borgen lukker inden sommer. I stedet flytter Føtex ind i centret.
Anderledes tomt bliver der i første omgang i Mejlby og Hovborg, hvor brugsforeningerne begge steder har måtte meddele medlemmer og kunder, at den lokale dagligvarebutik må lukke. Egenkapitalen er væk og ekstraordinære generalforsamlinger er på vej.
Det er hårde tider i dagligvarebranchen. Forstod vi det ikke, da Coop lukkede butikker både før og efter nytår, så får vi lige nu en grim påmindelse, når brugsforeninger med 2022-regnskabernes tal i hånden og udsigten til årets generalforsamlinger står overfor svære beslutninger.
Sikkert er det, at der venter lukkedage i dagligvarebutikker landet over i det kommende år. Både i brugsbevægelsen og hos konkurrenterne.