Lederen

Velkommen hjem, Fensmark!

Græsset var ikke grønnere hos Dagrofa!
 
Det var udmeldingen fra uddeler i SuperBrugsen Slangerup, Peter Nielsen, i en artikel i Butikslederen i maj i år, hvor han udtrykte sin glæde over at være tilbage i Coop-familien og pointerede, at han aldrig kunne drømme om at forlade SuperBrugsen Kæden igen.
 
Peter Nielsen var »SuperBest-uddeler« i 20 år, efter at Slangerup Brugsforening ved årsskiftet 1992 droppede FDB som leverandør og foretrak at fortsætte som SuperBest-butik med Dagrofa som leverandør.
 
I 2012 vendte Slangerup Brugsforening tilbage til Coop, og det samme har langt de fleste selvstændige brugsforeninger gjort, som gennem årene i kortere eller længere perioder har forsøgt sig med en tilværelse uden for Coop-familien.
 
Seneste eksempel er Fensmark Brugsforening. Den store brugsforening på Sydsjælland meddelte 20. juni 2017, at den trådte ud af samarbejdet med Coop for i stedet at blive en del af Dagrofa med virkning fra 1. januar 2018.
 
Men 2. november sprang bomben, da nyheden om Fensmark Brugsforenings meget hurtige tilbagevenden til Coop blev officiel. Kun et år efter – 1. januar 2019 – stopper foreningen samarbejdet med Dagrofa, og butikkerne i Fensmark og Glumsø får et SuperBrugsen-skilt på facaden, mens foreningens mindste butik i Vallensved sandsynligvis lukker.
 
– Vi har lyttet til vores kunder og medlemmer, som savner Coop sortimentet. Fx varerne fra Änglamark og Thise, men også de gode medlemsfordele. Vores brugsforening har eksisteret siden 1875, hvilket kun har kunnet lade sig gøre, fordi vi har lyttet til og været imødekommende over for vores kunder. Det gør vi også nu, og derfor er vi nødt til at reagere, lyder forklaringen fra direktør Hans Larsen til Fensmark Brugsforenings tilbagevenden til Coop.
 
Meget tyder på, at der er noget om snakken, når uddeler Peter Nielsen i SuperBrugsen Slangerup siger, at græsset ikke er grønnere hos Dagrofa.
 
Coop er en stor, tung og besværlig organisation at navigere i. Det kan næppe være anderledes i en medlemsejet organisation, der opererer med et 2-strenget system – Coop-butikkerne og de selvstændige brugsforeninger.
 
Det er bl.a. også trangen til større frihed og enklere systemer, der gennem tiderne har fristet brugsforeninger til at prøve lykken hos konkurrenten. Men de er stort set alle vendt tilbage, for Coop med sin særlige ejerform og 152 år lange historie indeholder også så meget godt, kendt og elsket af de 1,7 millioner medlemmer og kunder.
 
Fensmark Brugsforening fortjener stor ros for, at den tog en hurtig beslutning, da det efter meget kort tid viste sig, at tilværelsen som Meny ikke var svaret på alle frustrationerne. Hellere erkendelse end benægtelse.
 
Velkommen hjem, Fensmark!
DLO Danmarks Leder Organisation | CVR: 17160117 | Markvangen 3, 8260 Viby J