Leder

Tillykke med det nye job

 
På LinkedIn florerer der i øjeblikket en del ens grafik med en blinkende gul ballon formet som en sol og med teksten »Starting a New Position«. Grafikken fordeler sig mellem opslag som »skrivebordet er ryddet og skufferne tømt«, »efter 6 pragtfulde år er det nu min tid til at sige farvel« eller slet og ret »Nyt job!«.
 
August er den måned på året, hvor flest danskere skifter job – og i år er det flere end tidligere år. Danskerne opfører sig nemlig som medarbejdere i resten af verden. Og lige nu – i kølvandet på Covid-19 pandemien – er det at skifte jobbet ud med et nyt eller slet og ret at stoppe op, tage sin afsked og se, hvad tiden bringer.
 
Corona har for nogle medarbejdergrupper betydet, at deres job er forsvundet, og de har været tvunget til at finde nyt arbejde. For andre har coronatiden med ændrede arbejdsvilkår har givet stof til eftertanke om, hvordan man ønsker at leve sit liv. Samtidig betyder manglen på arbejdskraft mange steder, at risikoen ved at sige op uden et nyt job på hånden er minimal.
 
Så medarbejdere siger op og skifter job, som aldrig før.
 
Tendensen er så udpræget, at amerikanerne har givet den et navn: The Great Resignition eller oversat til lidt højpandet dansk: Den Store Opsigelsesbølge.
 
Herhjemme diskuterer skiftende debattører, om danskernes iver efter at skifte job reelt er ny. Faktum er i hvert fald, at henved 1 million danskere i følge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering fik nyt arbejde i 2021. En anelse flere en året før.
 
I Coop kender man alt til hyppige jobskift. Særligt blandt den store gruppe af yngre medarbejdere. På de bagerste sider her i Butikslederen forsøger vi at følge med i, hvornår ledende medarbejdere skifter job. Listen er sjældent udtømmende, men også her er der udgivelser med mange jobskifter. Alt fra ungarbejdere til ledere skifter job i Coop.
 
Det er vel næppe en verdensnyhed, at folk får nyt arbejde. Ej heller en katastrofe. For » når en dør lukkes, åbner en ny«, som flosklerne lyder. Og de åbne døre betyder, at flere unge er klar til lederjobs med nye opgaver og større ansvar.
 
Lige nu kan man med glæde se karrierer tage fart, når nyuddannede ledertrainees tjekker ind i spændende jobs, som nonfoodleder i Kvickly, foodchef i SuperBrugsen eller souschef i Dagli'Brugsen. Eller hvordan tidligere ledertrainees efter nogle år som salgsledere og souschefer træder frem i forreste række som uddelere, butikschefer og -partnere.
 
Fødekæden af lederemne i Coop er måske ikke komplet. Men den er god, og intet slår den stolthed, som uddeler Jonas Jensen i SuperBrugsen Asnæs udtrykker det på LinkedIn netop som han mister 2 skattede medarbejdere:
 
»Det er med kæmpe stolthed og samtidig vemod, at jeg kan fortælle, at disse to seje unge mennesker skal videre i deres karriere«. Butikslederen ønsker alle jobskiftere:
 
Tillykke med det nye job!
DLO Danmarks Leder Organisation | CVR: 17160117 | Markvangen 3, 8260 Viby J