Sune og Kenneth er optaget i Portvinens fineste forsamling

I Portugal har de mange ting at være stolte af, og byen Porto er i sig selv en by, der har meget at byde på. Mange tænker måske på fodbold eller feriedestinationer, men for Sune Andersen og Kenneth Wiesmach er Portugal synonym med en ting, nemlig portvin.
 
Af Markus Hjelmager
 
I Danmark er portvin mest noget, man finder frem ved forskellige mere eller mindre festlige lejligheder, når de støvede flasker fra barskabet skal findes frem. Så er det nemlig ganske sikkert, at der kan findes en portvin fra sidste eller forrige jul, som helt sikkert stadig kan drikkes.
 
Det er med andre ord, ikke noget vi bruger helt så meget tid på at vælge som den røde og hvide vin til maden. Sådan er det dog ikke for Sune Andersen, kategoriplanlægger i Coop og Kenneth Wiesmach, varehuschef i Kvickly Hyrdehøj. Portvin er nemlig en af deres helt store interesser.
 
En interesse der har bragt dem ind i det fineste selskab for portvinsentusiaster. Nemlig »Confraria do Vinho do Porto« som er en portvinsorden under det portugisiske ministerie for fødevarer.
 
– Det var en fuldstændig fantastisk oplevelse at være i Porto og blive optaget i Confraria do Vinho do Porto, det var sådan helt Harry Potter agtigt, med sit fineste tøj og en smuk gammel sal med guld på væggene, fortæller Sune Andersen.
 
Men lad os lige starte med at slå fast, hvad det der Confraria egentligt går ud på. På deres egen hjemmeside lyder det således:
 
– Confraria do Vinho do Porto er et fællesskab, hvis mission er at styrke kendskabet til portvin over hele verden. Etableret i 1982 i Porto er denne æresorganisation beskytteren af immateriel arv, der kombinerer tradition og innovative visioner for portvine i fremtiden.
 
Så er det ligesom på plads, men hvordan bliver man så en del af sådan et fint selskab.
 
– Man skal indstilles af en såkaldt Maestro, som typisk er en ejer eller direktør hos et portvinshus, derefter laver man en ansøgning, og så vælges det så om man bliver inviteret til optagelses ceremonien i Porto, hvor man får sin medalje og officielt bliver en del af Confraria do Vinho do Porto, forklarer Kenneth Wiesmach.
 
Og det er altså ikke bare ved tilfældig udvælgelse, eller på mængden af drukket portvin Sune Andersen og Kenneth Wiesmach er blevet optaget. Nej det er på baggrund af flere års arbejde med at udbrede kendskabet til portvin i Danmark igennem messer og faktisk også Coop Juleportvin.
 
Fritid og arbejde
 
Nu er det ligesom slået fast, at det ikke er en hvilken som helst portvinsorden. Men hvordan dælen opstår interessen for portvin egentlig. Bevares det smager dejligt, men der må ligge mere end smagen til grund.
 
– For mig startede det egentligt først i 2011, hvor en kunde tømte hele portvinshylden i butikken. Og det blev jeg en smule nysgerrig på, så jeg spurgte ham hvorfor. Og det var noget med en god årgang, og at det faktisk var en investering for kunden, fortæller Kenneth Wiesmach, og indskyder
 
– Og hvis man kan lave forretning på noget der også smager godt, så er jeg altså fanget.
 
For Sune Andersen har interessen egentlig været der i mange år, men det var først, da han blev ansvarlig for portvin i Coop, at det rigtig blomstrede op.
 
– Det var faktisk også i forbindelse med, jeg fik portvin på mit skrivebord, at Kenneth Wiesmach og jeg begyndte at tage rundt til messerne sammen med portvinene, og så begyndte vi jo at møde en masse mennesker, der også interesserede sig for portvin, og så er det egentlig gået fremad siden, forklarer Sune Andersen.
 
Kenneth Wiesmach har siden 2019 deltaget i messerne i København og Roskilde alene. Og lavet en række private portvinssmagninger.
 
Nu er portvinsmesserne blevet en fast del af årshjulet, og de to portvinsentusiaster deltager på tre messer om året i henholdsvis København, Odense og Roskilde, hvor der kan smages og købes portvine fra de portvinshuse Coop samarbejder med.
 
Messerne bruger både Sune Andersen og Kenneth Wiesmach sin fritid på.
 
– Selvom vi gør det i vores fritid, så trækker det jo tråde til arbejdet, og det er også begyndt at smelte mere sammen, men da vi startede, var det 100 procent frivilligt, forklarer Kenneth Wiesmach.
 
Kendis for en dag
 
Helt lavpraktisk fik Kenneth Wiesmach og Sune Andersen en helt tilfældig eftermiddag et opkald fra ejeren af det portvinshus, der hedder Pocas. Han fortalte de to danskere ganske kort, at han gerne ville indstille dem til Confrariaet. Både Sune Andersen og Kenneth Wiesmach sagde pænt ja tak til tilbuddet, efter lige at have ringet sammen og fundet ud af hvad det egentligt var for noget.
 
Det vidste de nemlig ikke noget om, før de fik opkaldet fra direktøren af Pocas.
 
– Det var vi ret enige om, at det skulle vi. Det lød som en kæmpe oplevelse, og bare en virkelig sjov ting at være med. Og så gav det jo også en undskyldning for at rejse en tur til Porto, lyder det fra Sune Andersen.
 
Det starter med en meget højtidelig ceremoni, hvor alle der skal optages eller avancere i Confrariaet kaldes op ved navn og modtager sin medalje, som bevis for man nu er en del af Confraria do Vinho do Porto. Derefter går hele confrariaet optog igennem Porto by. Og det er altså alle, der er blevet optaget eller er steget i graderne.
 
– Det var en helt vild oplevelse, man følte sig lidt speciel. Folk stod langs vejen og på altaner ned igennem byen. Det er sådan en oplevelse jeg aldrig får igen, siger Kenneth Wiesmach
 
Efter optoget fulgte en gallamiddag, som alle der siden 1982 er blevet en del af Confraria do Vinho do Porto kan deltage i. Det er ikke et krav, men en mulighed for portvinsentusiasterne for at møde ligesindede og drikke en masse af den fantastiske portugisiske drik.
 
–Vi har da snakket om, at vi skal ned og være med til den gallamiddag igen. Det bliver nok ikke lige næste år, men om et par år, kunne det da være mega sjovt, at komme ned og overvære optagelsen og middagen, siger Kenneth Wiesmach.
DLO Danmarks Leder Organisation | CVR: 17160117 | Markvangen 3, 8260 Viby J