SuperBrugsen Skjern åbner bymidten
Planer om et udvidet aflastningscenter langs Ringvejen i Skjern får SuperBrugsen og lokale specialbutikker til at rykke sammen om at fastholde handlen i bymidten.
Af Malene Folke Sørensen
Tidligere lå SuperBrugsen Skjern rammet inde af fire bynære veje på hjørnet ned mod Torvet – hvor en statue af Holger Danske troner – og overfor et par beboelsesejendomme, lægehuset og et diskotek. De sidste lukkede og stod tomme en tid. Indtil tidligere på året, da SuperBrugsen Skjern jævnede bygningerne med jorden for at skabe en åben bymidte med forbedrede parkeringsmuligheder til gavn for både SuperBrugsen og de lokale specialbutikker.
Fornyede kommunale planer om at udvide et aflastningscenter langs Ringvejen i Skjern har nemlig fået SuperBrugsen og de lokale specialbutikker til at rykke sammen for at fastholde handlen i bymidten.
– Vi kalder det aktivt naboskab, fortæller uddeler Simon Jørgensen om planerne om at skabe en større åben plads foran SuperBrugsen, så der bliver en bedre tilgængelighed, mere synlighed og 15-20 ekstra p-pladser centralt i Skjern.
– For os er det også et signal om, at Skjern Brugsforening og SuperBrugsen vil bymidten, uddyber uddeleren.
I en tid med hård konkurrence er det vigtigere end nogensinde at stå sammen om at trække kunder til en bymidte som i Skjern, så det aktive miljø af mindre erhvervsdrivende består og sammen med byens Brugsen er med til at skabe live i centrum.
– Vi er med til at spille specialbutikkerne stærkere, men de spiller også os stærkere. Vi kan se det på kundestrømmen om lørdagen, når specialbutikkerne lukker tidligt, siger Simon Jørgensen.
På dagligvarefronten er konkurrencen også hård. Skjern har i forvejen en række discountbutikker, og i nabobyen Tarm under fem kilometer væk ligger side om side en ABC Lavpris og Løvbjerg foruden en Dagli'Brugsen. I 2020 rykkede Rema 1000 ind i det nye aflastningsområde ved
Ringvejen, og det kunne mærkes. Både i SuperBrugsen og i specialbutikkerne.
– Indtjeningen fulgte nogenlunde med, fordi det var under corona-nedlukningen. Men vi kunne se, at vi tabte kundestrøm til Rema 1000, og det klarer vi nok i SuperBrugsen. Det er straks værre, når man er en mindre specialbutik, minder Simon Jørgensen om.
Derfor er signalværdien lige så vigtig som de ekstra p-pladser, som nu er på vej i Skjern.
Det gode købmandskab
Selve planarbejdet og de kommunale sagsgange orker Simon Jørgensen næsten ikke at tale om. Det er en træg omgang at opnå tilladelse til at anlægge nye p-pladser.
Til gengæld betaler brugsforeningen for hele herligheden fra udarbejdelse af lokalplanforslag til adgangsveje, belægning og beplantning – også for kommunens andel af p-pladserne.
Uddeleren glæder sig derfor til den dag, pladsen er færdig, og han igen kan koncentrere sig helt og aldeles om kerneforretningen: at drive godt købmandskab.
Til det er SuperBrugsen Skjern nemlig lidt af en drømmebutik.
Med en forventet omsætning i år på 78 - 80 millioner kroner er SuperBrugsen Skjern en god stor forretning. Som selvstændig brugsforening har Simon Jørgensen desuden en række friheder, som man ikke har som uddeler i en Coop-butik.
For eksempel driver SuperBrugsen Skjern sin egen blomsterbutik med to blomsterdekoratører og deltidsmedarbejder, som tidligere var frugt & grøntleder i butikken.
– Det går så godt i blomsterbutikken, at vi overvejer, som vi skal have en elev, fortæller Simon Jørgensen.
Stærke profilområder
Men også de øvrige profilområder i SuperBrugsen Skjern står stærkt.
Forområdet har et lille men velbesøgt caféområde i forlængelse af bageren. SuperBrugsen har en flot afdeling med tøj og tekstil og slagter og delikatesse leverer måltidsløsninger til både hverdag og fest.
Områder, som var gode for forretningen under corona-nedlukningen, men som er dyre i drift i en krise, som den vi kun så småt er på vej ud af.
– Under corona havde vi nok at se til bare med at holde varer på hylderne. Under krisen har vi været ramt at, at kunderne købte mere discount. Men de er ved at være tilbage efter at have cyklet rundt efter billigt smør i et stykke tid, vurderer Simon Jørgensen.
Han glæder sig over, at han og bestyrelsen under hele forløbet besluttede at holde fast i produktionsområderne
– Vi lavede en strategi, da jeg begyndte på fem punkter. Hvis vi opfylder den, er den så fornuftig, at kunderne ikke behøver at handle andre steder end her.
– Bestyrelsen turde heldigvis holde fast i strategien og bibeholde produktionsområderne, da krisen ramte sidste år, og derfor står vi stærkt i dag, siger Simon Jørgensen.
SuperBrugsen Skjerns strategi går i sin enkelhed ud på, at butikken har:
* Varer af høj kvalitet
* Varer, som er udover det sædvanlige
* Basisvarer, der matcher discount på prisen
* God service
* Lokal forankring og uddeling af overskud til lokale foreninger.
Simon »Brugs«
Særligt det sidste – det lokale engagement – havde stor betydning for, at Simon Jørgensen i 2019 valgte at forlade jobbet som uddeler i den store Coop-ejede SuperBrugsen i Lystrup ved Aarhus til fordel for jobbet som uddeler i SuperBrugsen Skjern.
– I Skjern skal man være mere lokal, og det står direkte i mit ansættelsesbrev, at man forventede, at jeg flyttede til kommunen, fortæller Simon Jørgensen, der i dag bor i Skjern med hustru og to børn på fem og syv år.
Han valgte dog at gå videre end det, og i dag er han en aktiv medspiller i byen. Som uddeler sidder han med i handelsstandsforeningens bestyrelse, han er frivillig i lokale foreninger, og Skjern Brugsforening gør i det hele taget en dyd ud af at støtte lokale aktiviteter og foreninger.
– Vi støtter rigtig meget. Fra håndbold til vinterbadere, fodbold og diverse foreninger. Jeg bilder mig ind, at det betyder noget for folk lokalt, siger Simon Jørgensen, der på få år er blevet et kendt ansigt og navn i Skjern.
– De fleste kalder mig bare »Brugs« på gaden, griner han.