Blomstrende fusion i Ørbæk

I Ørbæk på Østfyn stortrives den lokale SuperBrugsen-butik. Længere oppe ad hovedgaden ligger blomsterforretningen Fruens Blomster, hvor indehaveren har et bugnende kundekartotek, men samtidig en svindende lyst til administrative opgaver. Hvad gør man? Slår pjalterne sammen, naturligvis.
 
Af Ole Jeppesen

Mette Leerberg har Ørbæks grønneste fingre og et dygtigt blik for at skabe smagfulde buketter og farverige sammenplantninger. Det har kastet en masse handel af sig i de 12 år, som butikken Fruens Blomster har bestået – men også en voldsom mængde administration.

– Papirarbejde hænger mig ud af halsen, må jeg blankt erkende. Det er så træls, og var jeg god til tal, stod jeg nok ikke og bandt blomster, vel? Håndteringen af kontanter er også helt umuligt nu om dage, fordi man skal proppe pengesedler ind i en bankautomat. Fra 2024 skal bogføringen være 100 procent digital – og så videre, og så videre. Administrationen æder alle mine søndage, og jeg orker det ikke længere, fastslår Mette Leerberg.

Til sidst besluttede hun, at det skulle være slut med at være selvstændig. Fruens Blomster skulle lukke ned, så Mette Leerberg med sindsro kunne holde fri, når hun havde fri.

– Det er jo en ret lille by, hvor snakken går, og jeg må jo have tænkt højt på et tidspunkt. I hvert fald kom Morten en dag forbi med, hvad han mente var en løsning på mine problemer, fortæller Mette Leerberg.

»Morten« er uddeler Morten Sundahl fra SuperBrugsen Ørbæk. Han havde ganske rigtigt hørt en lille fugl synge om Mette Leerbergs lukningstrusler.

– Jeg vidste jo, at Mette laver nogle fine buketter, så jeg foreslog, at vi kunne sælge hendes blomster nede ved os, men det takkede hun nej til. I stedet sagde hun lettere kryptisk, at hun da godt ’kan finde ud af at sætte konserves på plads’. Det lød interessant. Vi holdt derfor kaffesnakken kørende hen over et par møder, og det endte til sidst ud i, at vi tilbød Mette et regulært job i butikken, forklarer Morten Sundahl.

Bingo!
Mette Leerberg accepterede tilbuddet og lukker nu derfor butikken ned. Noget, der sker med glæde og oprejst pande:

– Det har haft sin tid, og det er gået godt. Nu skal jeg binde blomster i SuperBrugsen, og jeg glæder mig. Det er godt for mig, og jeg tror også, det bliver positivt for Brugsen, siger hun, mens Morten nikker:

– Det bliver rigtig godt. Mette er dygtig, og hun har en stor og dedikeret kundegruppe og et super ry. På denne måde fastholder vi en dygtig lokal kapacitet, og alle vinder på det. Det er egentlig et fint eksempel på, hvordan vi som butik og brugsforening også kan spille en rolle lokalt. Vi støtter lokalsamfundet via sponsorater og leverandøraftaler, men vi kan også bakke op og tage ansvar på et mere personligt plan. Det synes jeg rigtig godt om, siger Morten Sundahl.

I det hele taget er uddeleren lige så stille ved at finde sin egen spillestil i Ørbæk, hvor han overtog anførerbindet fra Ole Hansen tilbage i juni 2021.

– Ole afleverede en butik i topklasse, så planen var, at den første tid skulle gå med at lære stedet at kende, mens hjulene snurrede lystigt. Jeg havde egentlig tænkt, at jeg ikke skulle igangsætte nye initiativer i den indledende fase, men allerede på tredjedagen fik jeg lyst til at vi skulle afprøve ’sværm-opfyldning’. Så i stedet for, at grøntmanden går i grøntafdelingen hele dagen og passer sit, og pålægsdamen bruger hele dagen på at fylde pålæg op, så hjælper vi nu hinanden. Der går så at sige en sværm af medarbejdere igennem én afdeling ad gangen og får den fyldt op i en fart. Det er langt mere rationelt, konstaterer uddeleren og fortsætter:

– Tidligere var de enkelte medarbejdere måske færdige med at fylde op omkring middagstid, og det giver jo ikke mening, hvis kunderne kommer klokken 8. Så nu er vi en 4-5 medarbejdere, der sværmopfylder brød, mælk og grønt op fra morgenstunden. Når vi har gjort det, går vi over og fortsætter med pålæg, hvis der er kommet pålæg den dag. Det er super effektivt og godt for kundeoplevelsen, forklarer Morten Sundahl med åbenlys begejstring.

Overskud og fleksibilitet
Et par af sidegevinsterne ved sværmopfyldningen er, at det giver god stemning i personalegruppen og kendskab til hinandens arbejdsopgaver og eventuelle udfordringer.

– Det betyder dels, at folk nemmere kan dække ind for hinanden ved sygdom, dels at vi kan lave sparring af høj kvalitet med hinanden, hvis vi har problematikker, der skal løses. Endelig giver det et ekstra overskud, som f.eks. gør det muligt at bruge lidt mere tid på space, rengøring eller at planlægge bestilling af avisvarer i god tid. Når vi får lov at sænke tempoet lidt, laver vi færre fejl og højner niveauet. Og det vil vi jo gerne, siger uddeleren med et smil.

Og så er vi tilbage ved begyndelsen og Mette Leerberg fra Fruens Blomster. Hun kommer nemlig også til at højne niveauet i butikken med sit håndværk og kundetække.

– Mettes buketter bliver det første, som kunderne ser, når de kommer til butikken. Jeg regner med, at vi kommer til at sælge blomster for mellem halvanden og to millioner kroner mere om året, når det nye binderi er helt oppe i omdrejninger. Det er jo vores strategi i denne ret usikre tid – at satse og investere i stedet for at spare. Vi har en god mavefornemmelse, siger Morten Sundahl og nikker langsomt.

Uddeleren nyder i det hele taget livet i den foreningsejede butik, som hylder det ultralokale islæt. Han afrunder snakken:

– Det var det helt rigtige for mig at søge hertil. Topprofessionel personalegruppe og loyale kunder, der belønner os, når vi yder lidt ekstra. Jeg forstår godt, at den tidligere uddeler, Ole Hansen, var her i 27 år. Den kommer jeg ikke til at slå, kan vi nok godt konkludere – men mindre kan jo bestemt også gøre det…
DLO Danmarks Leder Organisation | CVR: 17160117 | Markvangen 3, 8260 Viby J