En ny epoke for Søby

Den nordligste by på Ærø hedder Søby og er en travl, men måske lidt støvet havneby med værft, fiskeri, færgeruter til både Als og Fyn og i højsæsonen en anseelig turisttilstrømning. Engang lå byens Brugs gemt af vejen oppe i byen, men siden 1. september i år er der kommet anderledes schwung over handelslivet på havnen. Dagli’Brugsen Søby er nemlig flyttet ind og har sat sig for at støve hele byen af.
 
Af Ole Jeppesen
 
Dagli’Brugsen Søby lever ikke længere i skyggerne, men er kommet frem i lyset i forreste parket på havnefronten. Den 1.200 kvadratmeter store, nyopførte butik er det absolut første, som de tilrejsende bilister og øvrige passagerer får øje på, når de forlader færgen. Der er indbydende linjer og et væld af parkeringspladser, så det er faktisk svært at opfinde en god grund til ikke at aflægge butikken et besøg. Så vi går indenfor.

– Er her ikke flot? Velkommen til, siger uddeleler Karin Korup med et stort smil.
Hun befinder sig dybt inde i den nærmest enorme butik med brede gange, flotte røde lamper og paneler med retro-tern jf. den spritnye designmanual. Karin Korup står og trimmer hylder, der egentlig så trimmede ud i forvejen.

– Vi er simpelthen så stolte af vores nye butik. Vi har haft armene over hovedet uafbrudt i snart tre måneder. Her kan vi lave dagligvarehandel på en helt anden måde end før. Mange flere varer, ny delikatesse, alle de JA TAK-tilbud, vi orker – og plads til meget store kundearrangementer. Dét er der virkelig noget ved, mener Karin Korup.

Og det er der i grunden ikke noget at sige til. Den gamle butik var kun halvt så stor med alle de begrænsninger, som det fører med sig. Udbuddet var en hæmsko for videre vækst.

– Det gik faktisk virkelig godt alt taget i betragtning, men problemet var, at de fleste fandt det umuligt at fylde vognen og »handle færdigt«. Kunderne sagde det ligeud til mig, og jeg forstod dem jo godt. Jeg havde bare svært ved at se, hvordan vi skulle ændre på den irriterende situation, husker hun.

Fem års stædigt slid
En dag i 2017 skete et mindre mirakel, som kickstartede processen frem mod det tempel af en Dagli’Brugsen, som Søby nu kan bryste sig af.

– En kunde kom pludselig ind og sagde til mig, at butikken burde flytte ned på trælastens grund på havnen. XL Byg var for længst lukket, og bygningerne stod bare dér, tomme og forladte. Jeg sagde vist bare »tak for dit input«, fordi hvordan pokker skulle vi kunne gøre det? Men alligevel: Fra det øjeblik kunne jeg simpelthen ikke slå tanken ud af hovedet, beretter Karin Korup.

Butikken var på det tidspunkt Coop-ejet, og Karin Korup sad i kæderådet. Derfor fik hun lejlighed til at lufte sin idé for i første omgang daværende kædedirektør Jesper K. Andersen.

– Han kom endda herover for at se på mulighederne, men desværre fik projektet ikke hans økonomi-lamper til at lyse grønt.

– Jeg tænkte videre og snakkede med både kommune og færgeselskab, som bidrog med forskellige tal og prognoser for, hvor mange rejsende – herunder turister – der ville få øje på os, hvis vi blev nabo til færgelejet. Som formand for Søby Erhvervsforening havde jeg også grundigt kendskab til den kommende havneudvidelse, som også skulle tages med i det samlede billede.

Da Torben Blom Andersen senere kom til som kædedirektør, inviterede Karin Korup ham straks til Ærø, hvor hun præsenterede ham for de nye argumenter og tal.

– Torben kunne heller ikke få lampen til at lyse med den rigtige farve. Han sagde dog til mig, at hvis jeg kunne finde en selvstændig brugsforening, der ville smide penge i projektet, så kunne det måske være vejen frem. Det var jo blevet en mærkesag for mig, så jeg kunne simpelthen ikke stoppe igen. Derfor inviterede jeg kort efter formanden for Marstal Brugsforening og uddeleren for SuperBrugsen Marstal på kaffe hjemme hos mig. Her fortalte jeg dem, at Coop var åben for at give afkald på butikken, hvis Marstal ville overtage. Det endte med, at de sagde »Karin, det vil vi gerne, så nu laver vi en aftale med Coop«. Så fulgte en fase med mange møder og økonomiske forhandlinger, men 1. maj 2022 skiftede vi kardexnummer og blev overtaget af Marstal Brugsforening, opsummerer Karin Korup med et veltilfreds ansigtsudtryk.

At bygge fremtidens butik
Sideløbende med den rent administrative proces kørte et forløb på havnegrunden, som var langt mere håndgribeligt. Et forløb, der handlede om bulldozere, betonkanoner, mursten og knofedt.

– Efter udbudsrunden pegede pilen på byggefirmaet Hansen & Larsen A/S, som har stået for mange Coop-projekter. Den gamle trælast blev jævnet med jorden. Derpå gik det slag i slag, og på kun ni måneder blev vores nye butik bygget op og gjort klar. Det var en intens proces, men planerne holdt stik. Faktisk udviklede Coop stadig på den visuelle identitet, mens vi byggede. Jeg måtte presse på, for at vi kunne få lov at implementere det nye design, og heldigvis fik jeg min vilje. Vi lukkede den gamle butik ned, og tre dage efter – 1. september – slog vi dørene op og holdt en festlig åbning sammen med 300 fremmødte. Der var taler, kaffe, brunsviger og glade ansigter over hele linjen. Tre dage senere tog jeg på 14 dages ferie, hvor jeg lå vandret stort set uafbrudt. Jeg var en smule udkørt, siger Karin Korup med et grin.

Imens justerede souschef Tina Dalhede Pedersen løs på den nye butik. Da de 14 dage var gået, byttede de to kolleger plads. Souschefen tog på ferie, og Karin Korup gik i sving.

– Det var godt givet ud, for på den måde fik vi fuld damp på igen. Da jeg kom hjem, så jeg endnu mere klart og tydeligt, hvad det var, vi havde præsteret sammen med vores partnere. Vi havde med den nye butik taget et kæmpe skridt fremad for Søby og for hele Ærø, fastslår hun.
Der er ifølge uddeleren en stor forskel i signalværdien af at bygge en stor, flot Dagli’Brugsen fremfor en Coop365.

– Intet ondt sagt om Coop365, men med Dagli’Brugsen-konceptet og med den eksklusive butik og beliggenhed viser vi, at Søby handler om meget andet og mere end discount. Vi satser også på god kvalitet og på fællesskabet. Det smitter af på resten af byen, som langsomt begynder at blomstre op. Vi har kun været i gang i knap tre måneder, og der er allerede åbnet en ny tøjbutik i nærheden af os. Der er også kommet en genbrugsbutik, og snart åbner et pizzeria. Jeg har talt med folkene bag, og de siger alle, at deres beslutning skyldes, at vi er åbnet her på havnen, forklarer Karin Korup.

Med pil opad
Foruden den kommende havneudvidelse bliver der arbejdet på nye sommerhusudstykninger, og omsider er børnefamilier begyndt at få øjnene op for Søby og resten af Ærø.

– I efterårsferien havde vi 60 børn med forældre på besøg til græskarudskæring. Det ville tidligere have samlet under 20. I julemåneden forventer vi på samme måde større tilslutning til vores aktiviteter, fordi vi tiltrækker fra et større opland end før. Vi mærker tydeligt, at det var det rigtige at flytte og bygge nyt. Selvom vi startede op, da sommersæsonen netop var slut, har vi kørt med index 130 lige siden. Det var en øjeblikkelig succes, og vi ved, at det kun er begyndelsen, siger uddeleren, der inden for et par år satser på at nå en omsætning på 25 mio. kroner.

Karin Korup kan ikke garantere, at hun bliver på pinden i yderligere 25 år, men hun ved i det mindste, at hun har fundet sin hylde for resten af arbejdslivet.

– Det her er ganske enkelt opfyldelsen af min største drøm, rent professionelt. Her har jeg lyst til at blive så længe, jeg kan. Jeg har det bedste hold og har endda kunnet ansætte yderligere fem dygtige medarbejdere. Vi har den bedste Dagli’Brugsen, man kan få for penge, og kunderne elsker at komme her. Det her er simpelthen bare en god historie, siger Karin Korup og sætter en sidste trumf på:

– Jeg er glad, når jeg går på arbejde, glad for dagens forskellige gøremål, glad for faciliteterne i butikken – ikke mindst de elektroniske hyldeforkanter, hahaha – og glad, når jeg går hjem. Jeg elsker mit arbejde og min butik!
DLO Danmarks Leder Organisation | CVR: 17160117 | Markvangen 3, 8260 Viby J