Coop melder sig ind i Dansk Erhverv

Coop har med den endelige underskrift på aftalen mellem OK og Coop også valgt, at de fremadrettet vil være en del af Dansk Erhverv. En beslutning, der er taget for at spare lønkroner i organisationen. Indmeldelsen har ingen betydning for de selvstændige brugsforeninger og BA.
 
Af Markus Hjelmager
 
Med indmeldelsen i Dansk Erhverv kommer Coop med i en erhvervsorganisation og arbejdsgiverforening, som har en lang række aftaler med forskellige fagforeninger og har en række generelle og branchespecifikke overenskomster med blandt andre 3F og NNF.

Coops indmeldelse i Dansk Erhverv sker fra 1. januar 2025. Det er dog vigtigt at slå fast med det samme, at det ikke kommer til at ændre på DLOs medlemmers ansættelsesvilkår her og nu. De aftaler, der er lavet med Coop fra DLOs side, står fortsat ved magt.

– Vi har naturligvis i DLO en forståelse for, at Coop skal finde nogle besparelser. Det er vi alle klar over var øvelsen efter, at OK har købt sig til den bestemmende indflydelse i selskabet, siger formand for DLO, Søren Vingum Lindholm.

– Det skal dog også siges i samme ombæring, at vi synes, det er brandærgerligt, at Coop vælger at gå med Dansk Erhverv, da det bryder med en meget lang årrække med godt samarbejde og fælles forståelse for hverdagen i Coop. Det er vi naturligvis kede af og meget uforstående overfor, siger Søren Vingum Lindholm.

Som de fleste af jer læsere nok ved, så startede DLO som uddelerforeningen tilbage i 1901 og har siden dengang organiseret de øverste ledere i SuperBrugsen, Brugsen og Kvickly. Altså i næsten 125 år.

Unødvendigt

Hos DLO har man meget svært ved at forstå beslutningen, da det ikke er på DLOs aftaler, Coop ser ud til at spare penge. Derfor stiller man sig uforstående overfor nødvendigheden.

– I bund og grund mener vi i DLOs ledelse, at ophøret af samarbejdet mellem DLO og Coop er helt unødvendigt. Vi kan ud fra de aftaler, vi har med Coop, se, at det ikke er i hverken butik eller på servicekontorets områder, besparelserne ved en indmeldelse i Dansk Erhverv ligger, forklarer Søren Vingum Lindholm.

Sidst men ikke mindst er der en undren til stede hos DLO. Der er simpelthen noget, man i DLO mangler at få svar på.

– Det undrer os rigtig meget og er faktisk ganske uforståeligt for os, at Coop ikke har forsøgt at lave nye aftaler med de i forvejen eksisterende medarbejderorganisationer på hovedkontoret og i Coop generelt om mulige løsninger, siger Søren Vingum Lindholm.

DLO står stadig

Alt dette kunne jo næsten lyde som et skub ud over afgrunden for DLO som fagforening, men skal du som læser tage en ting med dig fra denne artikel, så er det dette:

– Uagtet at Coop melder sig ind i Dansk Erhverv, så er det vigtigt at understrege, at DLO fortsat består og også i fremtiden kommer til at hjælpe vores medlemmer på bedste vis, som vi har gjort i mere end 100 år, siger DLOs direktør Jens Erik Iversen.

I øvrigt skal man huske, at Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening, BA, ikke har meldt sig ind i Dansk Erhverv, så her er DLOs situation uændret i forhold til aftaler og det gode samarbejder, der i mange år har været imellem de to organisationer.

Indmeldelsen i Dansk Erhverv kommer ikke til at betyde noget i dagligdagen for DLO, der kører ufortrødent videre, klar til at hjælpe medlemmer med stort og småt. Samtidig er DLO klar til de nye udfordringer, der kommer. DLOs hovedbestyrelse har besluttet, at DLO fortsætter med den organisation som i alle kender i dag.

– På Markvangen i Viby J og på Funktionærforeningens kontor på Servicekontoret i Albertslund fortsætter alt som det plejer. Der er ingenting, der har ændret sig i forhold til medlemmer og den hjælp, vi kan yde dem. Derfor vil jeg også gerne opfordre alle, der sidder med spørgsmål, store og små, til at ringe til os og få en snak om tingene, siger Jens Erik Iversen.
DLO Danmarks Leder Organisation | CVR: 17160117 | Markvangen 3, 8260 Viby J