Coop vender underskud til overskud
- vi skal stadig blive bedre
Coop Danmark leverer med et plus på 818 millioner kroner det bedste årsresultat i mange år, men målet er stadig at kunne tjene penge på kerneforretningen, og her er et stykke vej endnu, fortæller Coops CEO, Thor Skov Jørgensen.
Af Malene Folke Sørensen
Coop Danmarks årsresultat er klart bedre end ventet, og det er en både tilfreds og glad CEO, Thor Skov Jørgensen, der tager imod den samlede dagspresse op til præsentationen af årsregnskabet 2024 i uge 17.
Siden han tiltrådte i juni sidste år, har hans fulde fokus været på at rette op på Coop Danmarks forretning, efter det sidste forår stod klart for alle, at situationen var mere end alvorlig.
Nu er der så endelig nyt at berette - og det er godt nyt.
Coop Danmark leverer med et overskud på 818 millioner kroner sit bedste årsresultat i mange år.
Driftsresultatet, EBIT, før særlige poster er på +162 millioner kroner, hvilket svarer til en fremgang på 879 millioner kroner i forhold 2023, hvor der var et negativt driftsresultat på -717 millioner kroner.
Af fremgangen kan 134 millioner kroner henføres til salg af ejendomme i 2024. Det resterende 745 millioner kroner stammer primært fra forbedret drift.
I årsrapporten beskriver Coop Danmark årets resultat som væsentligt bedre end forventet, og Thor Skov Jørgensen er bestemt også tilfreds.
– Jeg er tilfreds med, at vi har fremgang og med, at vi er foran den fem års plan, vi har lagt. Det er et godt sted at starte. Men vi skal stadig blive bedre, for vi taber penge på kernedriften, understreger han.
Den samlede omsætning i Coop Danmark og brugsforeningerne faldt sidste år fra 46,6 milliarder kroner i 2023 til 45,9 milliarder kroner i 2024. Men antallet af butikker faldt også, hvilket kan mærkes på omsætningen.
Thor Skov Jørgensen fremhæver i stedet, at Coop Danmark mere eller mindre fastholder sine markedsandele, når man renser for antallet af butikslukninger.
– Jeg hæfter mig ved, at vi har formået at skabe fremgang og ro samtidig med, at vi ser driftsforbedringer alle steder – og det har alle kæder bidraget til, siger han.
365discount, der ofte frembringer bekymrede panderynker, oplevede sidste år en fremgang i driften på 209 millioner kroner fra et driftsunderskud (EBIT) på -765 millioner kroner i 2023 til et underskud på -556 millioner kroner i 2024.
Discountkædens årsresultat er også forbedret fra et underskud på -1,57 milliarder kroner i 2023 til et underskud på -81 millioner kroner i 2024, fremgår det af årsrapporten.
– 365discount er ligesom Coop Danmark en svær case, for nu at bruge dine egne ord. Men fremgangen i Coop Danmark drives hele vejen rundt. Når det er sagt, så er der potentiale for udvikling, siger Thor Skov Jørgensen.
Brugskædernes regnskaber er ikke opgjort på kædeniveau, men indgår i Coop Danmarks årsrapport.
På retter kurs igen
Årsresultatet 2024 bekræfter, at Coop Danmark er på rette kurs igen, og at den plan og de indsatser, som er gjort siden handlen mellem foreningen Coop amba og energiselskabet OK a.m.b.a. om et fælles ejerskab af forretningen Coop Danmark blev endelig godkendt af konkurrencemyndighederne i juni sidste år, virker.
Handlen betød, at Coop amba og OK a.m.b.a. hver især tilførte omkring en milliard kroner til Coop Danmark.
Den økonomiske indsprøjtning har betydet, at der er ro omkring forretningen, og med ro følger tryghed og tro på virksomhedens fremtid.
Men handlen var også en katalysator for store og små forandringer i Coop Danmark, og det er blandt andet resultatet af dem, vi nu ser i årsresultatet.
– Handlen mellem OK a.m.b.a. og Coop amba var den ene del, som gjorde, at man kunne se mere optimistisk på fremtiden. Den anden del var den plan, som blev præsenteret samtidig, og her traf vi nogle hårde og voldsomme, men også nødvendige beslutninger, som er dét, der har skabt grundfundamentet for den ro, tro og fokus, vi har haft på forretningen, siger Thor Skov Jørgensen.
Fokus på selv de små ting
Planen, som blev præsenteret i juni, gjorde det klart, at Coop Danmark fremover består af fire kæder: 365discount, Brugsen, SuperBrugsen og Kvickly. Onlinekæden, Coop.dk, blev lukket, og det samme gjorde en række butikker, som man vurderede ikke kunne skabe profit i den nære fremtid. 33 butikker blev solgt til Salling Group – en handel, som konkurrencemyndighederne endelig godkendte i marts i år.
På Coops hovedkontor blev antallet af medarbejdere reduceret, og man ændrede organisationen, så den er blevet mere flad og agil.
Samtidig blev rutiner og systemer gået efter med en tættekam i hele organisationen.
– Vi har forstærket vores fokus på de små ting i hverdagen, og det er dette fokus på tusindvis af små tandhjul, som vi har justeret på, der har gjort en forskel i andet halvår af 2024, lyder Thor Skov Jørgensens overbevisning.
– Dét og så vores indsatser for at reducere svind - her har vi samlet 75 millioner kroner op – og vores gennembrud på Frugt & Grønt, uddyber han.
insisterer på samarbejde
Sidstnævnte - gennembruddet på Frugt & Grønt – er meget sigende for en ny måde at tænke forretning på i Coop Danmark.
Thor Skov Jørgensen og hans ledelsesteam gør en dyd ud af at levere besparelser ved at gøre tingene smartere.
I Frugt & Grønt var det en ny måde at tænke kategori, lagre, distribution, it og butikker sammen, der gjorde en forskel.
Tidligere døjede Coop Danmark med, at varerne i frugt og grønt lå for længe på lager og derfor ikke var helt friske, når de nåede ud i butikkerne.
Ved at presse varerne ud til flere butikker, som måske ikke selv havde bestilt dem i første omgang, fik man friskere varer ud i butikkerne, hvilket gav gladere kunder og færre kassationer.
– Driveren her er ikke kun besparelser. Det er en smartere måde at drive virksomhed på ved at tænke end-to-end, siger Thor Skov Jørgensen, der oplever en kæmpe opbakning til at gøre tingene smartere – og gøre det sammen.
– Vi lykkes kun, hvis vi samarbejder på tværs og har tillid til hinanden. Det opnår vi, hvis vi alle sammen møder ind hver dag og gør os umage. Så gør vi en forskel sammen.
– Men vi skal turde gøre tingene på nye måder, for vi skal hele tiden lære nyt og udvikle os, siger Thor Skov Jørgensen.
Begrebet »samarbejdsinsisterende« er da også blevet et nyt buzz-ord i Coop.
Thor Skov Jørgensen og resten af Coops Ledelses Team, CLT, insisterer på at tænke samarbejde på tværs af afdelinger, butikker og brugsforeninger. At tænke i »os« i stedet for »dem« og »de andre«.
– Jeg oplever faktisk også, at brugsforeningerne tager ejerskab for Coops samlede sundhed, hvilket jeg er glad for. Der er en forståelse for fællesskabet i hele Coop, og jeg taler også hellere om »os« i stedet for brugsforeningerne og Coop Danmark. Vi har en synkron interesse i at lykkes, og der er en forståelse for, at vi står stærkere sammen, oplever han.
En god start men...
Det forstærkede fællesskab er vigtigt for det fortsatte arbejde med at genrejse Coop Danmark, og det samme er det positive årsresultat for 2024.
Alligevel maner Coop CEO til besindighed. Der er stadig plads til forbedringer – særligt på kerneforretningen.
– Den gode start i forhold til planen gør, at vi kan begynde at investere igen. Allerede i år forventer vi at omstille 75 Brugsen-butikker, ligesom vi komme til at opgradere 25 SuperBrugsen-butikker og fortsætter med at udrulle vores nye scan selv-løsning, siger Thor Skov Jørgensen.
Også udbredelsen af Coops egne mærkevarer udvides i år. Senest her yderligere 100 Irma-varer sendt ud i Brugskædernes butikker, mens Irma-serien for første gang også er lanceret i 365discount.
Coop Danmark er også parat til at genbesøge flere af forretningens historiske kendetegn som økologi, Änglamark og lokale danske varer, ligesom Coop, som medlemsejet virksomhed igen skal fremhæves.
– Coop er historisk en stolt, lokalforankret og medlemsejet virksomhed. Det er vores styrke, og vi skal fastholde, dét vi er. Så vi kommer til at se på, om vi kan gøre noget mere for vores medlemmer. Det kan være omkring PFAS eller kampen mod skadelige kemikalier.
– Men det bliver stadig med fuld fokus på den korte bane, for der er ingen mellem eller lang bane, hvis ikke vi lykkes på den korte bane, siger Thor Skov Jørgensen.