Artikel 2

Dagli'Brugsen Virklund bliver SuperBrugs 

Dagli'Brugsen Virklund skal efter planen konverteres til SuperBrugsen. Den nuværende butik overtages af kommunen, og den nye SuperBrugs og en discountbutik bygges ud mod Silkeborg-Horsens hovedvejen. Prisen for hele projektet lyder på 70-80 millioner kr.
 
Hvis alt går efter planen, vil der om 1 1/2 til 2 år åbne en ny SuperBrugs og en discountbutik ud mod Silkeborg-Horsens hovedvejen i Virklund    5 km syd for Silkeborg.

Bag det ambitiøse projekt står Virklund Brugsforening, der driver Dagli'Brugsen Virk-lund med Lokal- og Dagli'Brugsens Kædeforenings talsmand, Morten Melin, som uddeler.

Dagli'Brugsen Virklund ligger i centrum af byen på Virklundvej 32, og sammen med en Spar-købmandsbutik har de 2 butikker i mange år stået for dagligvaresalget i satellitbyen til Silkeborg med godt 3500 indbyggere.

Spar-købmanden har meddelt, at han lukker sin butik senest 31. marts, og det har sat gang i en større lavine på dagligvarefronten i Virklund med Silkeborg Kommune som aktiv medspiller.

I korte træk går det ud på, at både Dagli'Brugsen og Spar-butikken ligger placeret i et område, der er klassificeret som »Butikscenter«

Nu lukker købmanden, og det har fået Silkeborg Kommune til at opfordre Virklund Brugsforening til at flytte sin butik til et nyt »Butikscenter« ud mod Silkeborg-Horsens hovedvejen, hvor der tidligere var en møbel-butik i bygningerene.

Silkeborg Kommune vil i den manøvre overtage Dagli'Brugsens lokaler og overdrage dem til Virklund Skole, som er nabo til butikken. Prisen, som kommunen vil betale, er den offentlige ejendomsvurdering.

Brugsforening takker ja
– Vi har fået en enestående mulighed for at fremtidssikre vores butik og Virklund Brugsforening. Sådan et tilbud får man kun én gang, og vi har valgt at sige ja tak, siger Morten Melin.

– Hvis ikke vi hopper med på vognen nu, vil en anden dagligvareaktør snuppe vores placering ude ved hovedvejen, og så vil Virklund Brugsforening lide en langsom men sikker død på vores placering inde i byen, forudser uddeleren.

Dagli'Brugsen Virklund har ligget på nuværende adresse siden 1929 og er på 520 kvm. Den nye SuperBrugsen får 1600 kvm salgsareal og bliver på i alt 2000 kvm.

Omsætningen forventes også at blive nogenlunde 3-doblet fra de nuværende ca. 20 millioner kr. til omkring 60 millioner kr., fortæller Morten Melin.

– Der kører ca. 14.000 biler i døgnet på den trafikerede Horsensvej. Mange af de kunder får vi slet ikke fat i med den placering, vi har i dag. Det bliver helt anderledes, hvis vores planer føres ud i livet, siger uddeleren.

Pris: 70-80 millioner kr.
Der er flere ting, som skal falde på plads, inden det ligger endeligt fast, at Dagli'Brugsen opfører en SuperBrugs ved Horsensvejen.

Først skal politikerne i Silkeborg Byråd give deres endelige opbakning til forslaget. Det forventer Morten Melin ikke vil blive et problem, efter at lavinen begyndte at rulle i forbindelse med at Spar-købmanden annoncerede, at han vil lukke sin butik senest 31. marts.

Derefter skal finansieringen af det mægtige projekt falde helt på plads. Prisen for hele molevitten anslås til at blive 70-80 millioner kr.

– Vi arbejder på at få økonomien til at hænge sammen. Men det ser jeg ikke som et problem, siger Morten Melin, som ikke vil kommentere videre på det på nuværende tidspunkt.

Han fortæller, at Virklund Brugsforening har kendt til Silkeborg Kommunes interesse i sagen i godt et halvt års tid, og det har ført til mange og lange drøftelser på bestyrelsesmøderne.

De har ført til, at såvel uddeleren som bestyrelsen med formanden Inger Christensen i spidsen er enige om, at Virklund Brugsforening er klar til et nyt kapitel i byen, der skal byde på en ny SuperBrugsen med bl.a. en slagter- og delikatesseafdeling som et højt ønske.

Men som vedtægterne foreskriver, er det brugsforeningens medlemmer, som får det sidste ord. De skal på 2 generalforsamlinger i løbet af foråret beslutte, om de vil støtte bestyrelsen i, at Dagli'Brugsen skal flyttes og udvides til en SuperBrugsen.

– Jeg håber selvfølgelig, at medlemmerne bakker vores ønske op. Hvis de gør det, forventer jeg, at hele projektet er på plads og godkendt inden sommerferien i år, og at byggeriet ved Horsensvejen er afsluttet om 1 1/2 til 2 år, siger Morten Melin.

Discountbutik som nabo
Hvis Virklund Brugsforening får grønt lys fra både medlemmerne og kommunen til at bygge nyt, er det planen, at der også skal være plads til en discountbutik lige ved siden af SuperBrugsen.

– Virklund er en by i vækst, og med vores placering tæt på Silkeborg, er der et marked for både en SuperBrugs og en discountbutik i området. Det vil gøre os mere attraktive for en bredere skare af befolkningen, mener uddeleren.

Hvilken discountkæde, der lejer sig ind i brugsforeningens lokaler, er endnu uklart. Men Morten Melin er overbevist om, at flere spillere på markedet vil være interesseret.

Derudover skal der naturligvis etableres en masse parkeringspladser ved de nye dagligvarebutikker. Det ser uddeleren meget frem til, for er der noget, Dagli'Brugsen Virklund mangler, er det parkeringspladser.

Der er samtidig rigeligt med plads til at opføre tank- og vaskeanlæg på den nye grund, men det er endnu ikke besluttet, om det bliver til noget.

Fortsætter i ldk - farvel til ba
Ved siden af uddelerjobbet i Virklund har Morten Melin i en årrække været talsmand for Lokal- og Dagli'Brugsens Kædeforening (LDK).

Det fortsætter han med valgperioden ud, selv om det kommende byggeprojekt helt sikkert vil trække store veksler på ham.

– Byggeriet påvirker ikke min rolle i LDK. Det har jeg afklaret med kædedirektør Torben Blom Andersen og de øvrige folk i kæderådet. Jeg bliver og er med til at køre vores 2. talsmand,  Steen B. Hansen i Dagli'Brugsen Strøby, i stilling som min afløser ved valget i maj 2020.

Til gengæld er Morten Melin, der fylder 60 år i juli, stoppet som medlem af BAs bestyrelse.

– Jeg har siddet 13 år i BA-bestyrelsen, og det må være nok. Den beslutning har ikke noget med byggeriet i Virklund at gøre, men jeg har følt, det var tid til at hente nye kræfter til den post, siger Morten Melin. 
DLO Danmarks Leder Organisation | CVR: 17160117 | Markvangen 3, 8260 Viby J