Leder

Endelig forår

Det mørke skydække af måneders bekymringer om økonomien og fremtiden samt ugers insisterende uro og summen af rygter og von-høren-sagen i alle kroge af Coop-familien blev fredag 12. april skubbet til side med udmeldingen om, at OK køber en del af Coop Danmark.
 
Med ét slag slap forårssolens stråler og varme igennem skydækket og markerede en ny begyndelse for Coops forretning takket være et forstærket samarbejde i andelsbevægelse mellem energiselskabet OK og andelsforeningen Coop amba.
 
Med aftalen køber OK en del af Coop Danmark og tilfører forretningen to milliarder kroner i ny kapital. En økonomisk indsprøjtning, som skal sikre, at danskerne også i fremtiden kan købe gode dagligvarer til priser, som alle kan betale og dét i en forretning medd sund drift. OK får med aftalen bestemmende indflydelse over forretningen Coop Danmark, mens foreningen Coop amba afgiver indflydelse.
 
I DLO hilser vi den nye aftale velkommen.
 
Først og fremmest er det dejligt, at der endelig kommer en afklaring omkring fremtidens Coop, som – hvis Coops landsråd godkender aftalen – ikke længere må forveksles med den forhastede strategi Fremtidens Coop og udrulningen af en nye supermarkedskæde, som ingen rigtig har haft fidus til.
 
Coop kæden forsvinder med den nye aftale, og brugsbevægelsen vokser videre med rødderne solidt plantet i historien med de tre brugskæder Brugsen, SuperBrugsen og Kvickly samt discountkæden 365discount. Solide brands, som danskerne kender.
 
Den nye kapitalindsprøjtning fra OK samt Coops ambas bidrag med salg af blandt andet Coop Bank giver også ro til at finde fodfæste igen og fokusere på det væsentlige: at drifte og drive sunde dagligvareforretninger.
 
Endelig er der en tryghed i at gå fremtiden i møde sammen med vennerne i OK. Coop og OK er praktisk talt familie. Begge er drevet som andelsvirksomhed, og både brugsforeningerne og Coop udgør en stor andel af OKs forhandlere af brændstof til privatbilister.
 
Med aftalen blev det endelig forår i Coop-land. Men som det er med det danske forår, så er vejret ustadigt.
 
Første varsel om farligt vejr kan allerede komme op til landsrådsmødet 19. - 20. april, hvor det er bydende nødvendigt, at medlemmerne forstår alvoren og stemmer for aftalen og dermed fremtidens Coop.
 
Men også lokalt kan der komme skiftende vinde og vejr – ikke mindst for lederne i Coop og brugsforeningerne, som i den kommende tid både skal håndtere kunders, medarbejderes og egne spekulationer for fremtiden.
 
For nye penge er godt – men et stærkt fremtidens kræver også en ny skarp retning på forretningen. Hvad den bliver er stadig uvist.
DLO Danmarks Leder Organisation | CVR: 17160117 | Markvangen 3, 8260 Viby J