Leder

Forberedt på mere forandring

Når Coops administrerende direktør gennem de seneste knap fire år, Kræn Østergård Nielsen, på vej ud ad Coop ser tilbage, ser han fire hektiske år. Og uanset Coops økonomiske situation og nødvendigheden af den skelsættende aftale mellem Coop amba og OK a.m.b.a., så har de seneste år i og omkring Coop og brugsforeningerne været hektiske.

Både fordi der udefra er sket kæmpe forandringer. Corona vendte hverdagen, dagligdagen og handlen på hovedet. Der udbrød krig i Ukraine og nu Palæstina. Inflationen steg til historiske højder, og forbrugerne tabte tilliden og styrede mod discount i en hidtil uset grad.

Og fordi der indefra er sket kæmpe forandring. Coop One er med forsinkelse og fordyrelse rullet ud og har erstattet et midaldrende it-system med et moderne retailsystem. Onlinesupermarkedet Coop.dk MAD er ekspanderet og var de første til at tegne overenskomst med chaufførerne, som også fik mulighed for at køre i varevogne på el – lige indtil det helle stoppede brat, og handlen med dagligvare på nettet lukkede ned. På samme tid var planen for Fremtidens Coop at samle forretningen i tre kæder i stedet for otte; discount, nærbutik og supermarked.

På kædeniveau er der lagt enormt meget energi i at konvertere butikker fra kæde til kæde, fra koncept til koncept. Her er blevet omstillet, testet, omstillet og testet igen. I kategori har man nærmest stået i split for at presse priserne hos leverandørerne til et niveau, hvor kunderne vil være med, mens Coops egne mærker har fået en opblomstring. Alt imens logistik har kæmpet for at finde fodfæste i krydsfeltet mellem udrulningen af et nyt system, pres fra butikkerne og leveranceproblemer på verdensplan.

Alt sammen i et tempo, som havde en eller anden skruet op til dobbelt hastighed.

Man kan ikke fortænke, hvis nogen i sit stille sind håber, at aftalen mellem Coop og OK, Forenet om forretning, giver (arbejds)ro på.

Coops arbejdende bestyrelsesformand, Jeff Gravenhorst, lover da også, at det er slut med nye projekter. Det er tid til at holde næsen i plovfuren, som man siger udenfor storbyerne, hvor Coop og brugsforeningerne er så rigt repræsenteret.

Alene tanken om at kunne få lov til at koncentrere sig om at gøre et godt job, at bedrive købmandskab og have overskud til medarbejdere, medlemmer og kunder er tillokkende. Så hold fast i tanken og den følelse, den giver.

Lad dén tanke være din drivkraft i den kommende tid. Den får du brug for. For nok er Coop Danmarks økonomi sikret med aftalen med OK, men alle bør forberede sig på, der er flere forandringer på vej.

Hvad de bliver, hvornår de kommer, og hvilke konsekvenser de får, kan man gætte og gisne om i en uendelighed. Men man kan også vælge at koncentrere energien om de opgaver, man har indflydelse på og selv kan gøre noget ved.

Hvis det ikke virker – eller hvis forandringen pludselig kommer – så ring til DLO.
Vi er til for dig!
DLO Danmarks Leder Organisation | CVR: 17160117 | Markvangen 3, 8260 Viby J