Artikel 2

For mange rockwool-lag i Coops organisation 

Erhvervsmanden og formanden for AGF, Lars Fournais, vil som ny formand gøre Coop til en sundere virksomhed – organisatorisk og forretningsmæssigt.
 
Det var imødeset med stor spænding, hvem Brugsforenin-gernes Arbejdsgiverforening (BA) og kædeforeningerne, LDK, SBK og DSM, ville præsentere som deres kandidat til formandsposten i Coop.

Bomben sprang mandag i uge 6, og manden, som BA og kædeforeningerne har udset til at overtage Lasse Bolanders formandsstol, er Lars Fournais. Den 64-årige aarhusianer har mere end 35 års ledelseserfaring som topleder i bl.a. virksomhederne Saint Gobain, Brødrene Dahl og Grundfos. 

Men mest kendt i offentligheden er han nok på grund af sit engagement i superligaklubben AGF i Aarhus, hvor han siddet i bestyrelsen siden 2008 – og har været  formand siden 2012.

– Jeg blev kontaktet af et headhunterfirma i december, og efter nogle rigtig gode samtaler med gruppen, som anser mig som den bedste kandidat, har jeg valgt at takke ja til at stille op som formandskanditat, siger Lars Fournais, som Butikslederen satte stævne i hans lokale butik, Coop Kvickly Veri i Risskov.

Kvickly Veri er varehuset, som Lars Fournais netop har meldt sig ind i. Tidligere har hans kone repræsenteret familien som Coop-medlem, men som formandskandidat kræves det personligt medlemsskab af Coop, og den sag er nu på plads.

– Det er mest min kone, som handler ind hjemme hos os. Men når vi er oppe i sommerhuset på Norddjursland, besøger jeg tit SuperBrugsen Glesborg, fortæller formandskandidaten.
                                           
AGF
Lars Fournais stoppede i 2014 karrieren som international topleder efter over 35 år i virksomheder som Saint Gobain, Brødrene Dahl, Grundfos, System B8, PA Consulting Group og Nordisk Fjer. Siden har den stået på bestyrelsesarbejde på fuld tid, og han er i dag engageret i 8 bestyrelser.
 
Den mest profilerede post er afgjort formandskabet i AGF – den stolte aarhusianske fodboldklub, som til mediernes store bevågenhed ikke har levet op til fortidens fornemme præstationer i over 20 år. Det bliver bedre de kommende år, lover AGF-formanden. Det kommer vi til senere.
 
OK a.m.b.a
Erfaringer med andelsbevægelsen har Lars Fournais mest via sin post som bestyrelsesmedlem i OK A.m.b.a siden 2012.  Hér sidder han i øvrigt i bestyrelsen sammen med Coops formand, Lasse Bolander.

– OK A.m.b.a har været på en meget spændende rejse. Vi har vist, at det er muligt at drive et andelselskab med succes – og som tjener penge. Der er gode perspektiver for virksomheden både på kort og på langt sigt.

Han tilføjer, at OK kører en solid basisforretning som Danmarks største benzinsælger med økonomiske kræfter til at udbygge positionen.

– En sådan position mener jeg ikke, Coop har i dag. Coop har ikke muskler nok til at udvide basisforretningen, og dermed risikerer man at tabe markeds-andele. Derfor er det så vigtigt at tjene penge til at sikre den nødvendige udvikling.

Han taler lige så begejstret om OKs datterselskab, Kamstrup A/S, som er blandt verdens førende leverandører af løsninger til måling og styring af energi- og vandforbrug.

– Kamstrup er en fantastisk indtjenende virksomhed. Det er en guldfugl, men virksomhedens succes er bestemt ikke kommet af sig selv. Det er skabt bl.a. via OKs fremragende ejerskab af datterselskabet.

Lars Fournais har ikke noget imod, at en virksomhed bevæger sig væk fra sin basisforretning og ind på et nyt forretnings-område – hvis formålet er at tjene penge.

– For mig er Kamstrup et lysende eksempel på, når en investering uden for kerneforretningen går godt. Virksom-heden opfylder formålet med at tjene penge. Gør man ikke det, skal man holde sig langt væk, påpeger formandskandidaten.
 
Fornyelse skal komme udefra
Lars Fournais mener, at når det kan lykkes at gøre et andels-selskab som OK A.m.b.a til en økonomisk succes, så er det også muligt at gentage kunststykket i Coop. Og med sin brede erfaring som erhvervsmand og topleder i over 35 år ser han sig selv i stand til at løfte opgaven med at gøre Coop til en sundere virksomhed – forretningsmæssigt såvel som organisatorisk.

– Jeg er industrimand og har stor erfaring med at få tingene til at fungere. Set udefra er der for mig at se for mange rockwoollag i Coops organisation. Det er usundt for en virksomhed med en ineffektiv organisation og giver for megen intern fnidder.

Han erklærer sig samtidig som manden, der kan samle Coop igen, efter at utilfredsheden med den siddende formands linje og koncernens trængte økonomi har ulmet i årevis i BA og en række selvstændige brugsforeninger.

– Der er behov for fornyelse i Coop, og fornyelsen skal komme udefra. Det stiller jeg mig gerne i spidsen for.
                                           
Sund virksomhed
Lars Fournais vil bygge videre på den arv og de rødder, der er Coops – herunder fortsat fokus på kvalitet og samfundsansvar.  Men formandskandidaten mener, der er behov for yderligere 2 ting, for at Coop skal blive en sund virksomhed. 

For det første en ledelse og en organisation, der sætter uddelerne, varehuscheferne og alle ildsjælene ude i landet foran hovedkontoret.  For det andet et styrket fokus på kerneforretningen, hvor målet er at gøre Coop til en sund virksomhed.

– Coop som en sund virksomhed rummer 3 ting. Sund betyder samfundsansvar og kvalitet. Det betyder også sund økonomi. Og så betyder det ikke mindst en sund organisation, hvor kræfterne skal sættes fri, og hvor administrationen og hovedkontoret i Albertslund fylder mindre.
                                           
Vil være sig selv
Den aarhusianske erhversmand, som er opvokset i Brabrand, vil fortsat blive boende i Aarhus-forstanden Risskov, hvis flertallet af de 124 medlemmer af Coops Landsråd 14. april vælger ham som ny Coop-formand.

– Jeg har ikke brug for et stort kontor på hovedkontoret. Jeg vil opholde mig i Albertslund i det omfang, som er nødvendigt, men overordnet er min tilgang til opgaven, at det er ude i fronten – i butikkerne – at kampen skal slås. Det er dér, pengene skal tjenes 

I den kommende valgkamp, hvor der indtil videre er 3 kandidater til formandsposten, har Lars Fournais ellers blot tænkt sig at være sig selv.

– Jeg véd, hvad jeg står for, og jeg véd, hvad jeg kan. Det har jeg haft rimelig succes med i min karriere. Nu glæder jeg mig til at komme ud til valgmøder og møde folk og fortælle om mine ideer. 

– På valgmøderne vil folk ikke møde en popsmart formandskandidat med store, forkromede planer. De vil derimod møde en erfaren erhvervsmand med en sund tilgang til, hvordan forretningen Coop kan forbedres. Der er ingen lette løsninger på den opgave, men jeg er klar til at tage den på mig.
 
Født under AGF-kamp
Lars Fournais har ikke gjort sig tanker om, hvilke bestyrelses-poster han vil give afkald på, hvis valget falder ud til hans fordel. Men formandsposten i AGF slipper han ikke frivilligt. Den er hellig.

– Jeg er inkarneret AGF´er. Jeg blev født i 1953 i pausen af en AGF-kamp, hvor min far blev råbt op i stadionhøjtaleren med beskeden om, at han skulle skynde sig op på Fødselsanstalten i Aarhus, hvor min mor netop havde født mig. Lige siden er jeg flasket op med AGF, griner han.

Fodbold-formanden erkender, at det har været pauvert med resultater i over 20 år fra »Byens hold«. Men han er sikker på, at klubben har gang i noget stort, og at den nok skal nå i mål med sine store ambitioner.

– Vi har opbygget en fantastisk ungdomsafdeling, og vi har mange talenter på vej. Det er bare nogle af de fremskridt, vi har præsteret over de senere år. Men vi mangler toppen af isbjerget – at superligaholdet leverer resultater på fodboldbanen. Det kommer – bare vent og se! 
DLO Danmarks Leder Organisation | CVR: 17160117 | Markvangen 3, 8260 Viby J