Lederen

En historie om arvesølv og arvesynd

Der var engang en fællesforening, som samlede de danske brugsforeninger i én samlet bevægelse, så de kunne stå sammen og vokse sig store i fællesskab.

Og det gik godt for de Forenede Danske Brugsforeninger. Så godt at de etablerede egne fabrikker rundt omkring i det ganske land.

I Kolding havde man eget kafferisteri, som også forstod at koge bolsjer og fremstille chokolade og konfekt. I Tarm byggede man møbler, og i Esbjerg overtog man tobaksfabrikken.

I begyndelsen af 1900-tallet gik det så godt, at FDB købte et stort industriområdet i Viby uden for Aarhus, hvor fælles-foreningen selv producerede bl.a. margarine, tovværk og sæbe.

FDBs Viby Fabrikker, eller »Sønderhøj«, som det også kaldtes, blev synonym med fællesforeningens fremgang og succes.

I en nutid, hvor de økonomiske resultater i Coop ikke er prangende, og hvor netop fokus på kerneforretning og bundlinje er blevet omdrejningspunkt i et historisk formandsopgør, føles det formentlig af mange Brugsfolk lidt som en arvesynd, at Coop nu sælger ud af arvesølvet.

Coop har netop sat erhvervsområdet i Viby til salg.
Foruden »Sønderhøj« omfatter området ejendomskompleket »Spidsen« og »Mega Syd«, hvor bl.a. Coop Kvickly Viby og Fakta Viby Mega Syd ligger.

I alt er der tale om ejendomme med et areal på ca. 114.000 kvm, hvoraf den alt overvejende del er udlejet. I »Sønderhøj« tæller lejerne bl.a. Arla Foods og Aarhus Business School, »Spidsen« huser Erhvervsakademi Aarhus, og »Mega Syd« lægger – foruden Coops egne butikker – lokaler til bl.a. Elgiganten, Power, thansen og Bauhaus.
Ifølge salgsprospektet, som Dansk Handelsblad har adgang til, lyder de årlige lejeindtægter på ca. 119 millioner kr., og lejeindtægerne forventes at stige med ca. 8 pct. om året de kommende år.

En ikke ubetydelig indtægtskilde i en tid, hvor indtjeningen generelt er presset, lyder det bekymret i baglandet.

Men Coop fattes penge. Og salget af erhvervskomplekset i Viby kan formentlig give Coop en indtjening på en god milliard kr., skønner Coop selv.

Bestyrelsesformand for såvel Coop som Coop Invest A/S, Lasse Bolander, argumenterer også, at ejendomsinvestering ligger uden for Coops kerneforretning, som er at drive dagligvarehandel.

Et aldeles lødigt argument.
Alligevel kan det undre, at Lasse Bolander vælger at sætte ejendomskomplekset i Viby til salg mindre end en måned inden formandsvalget til Coop ambas bestyrelse.
Det kunne jo være, at en eller flere blandt kandidaterne vil se det som en arvesynd at sælge sit arvesølv.
DLO Danmarks Leder Organisation | CVR: 17160117 | Markvangen 3, 8260 Viby J