Artikel 1

Portvinsbrugs i give med Danmarks største udvalg

Uddeler Claus Villumsens har en nicheforretning som forhandler af portvin. Omsætningen runder i år 2,5 millioner kr. og udgør hele 2,3 pct. af omsætningen i SuperBrugsen Give.
 
Det har grebet om sig, siden uddeler Claus Villumsen i Super-Brugsen Give for 12 år siden begyndte at interessere sig for portvin.

Interessen opstod nærmest ved en tilfældighed, da han som uddeler i den daværende Coop SuperBrugsen Egeris ved Skive stod overfor at skulle realisere et restparti portvin. Flaskerne fra Portugal blev serveret ved en personalefest og bum, så var interessen vakt hos Claus Villumsen.

– Dér fik jeg øjnene op for portvin. Det smager pragtfuldt, historien om portvin er fantastisk, og så fascinerer det mig, at over 150 år gammel portvin stadig kan holde sig så frisk, siger Claus Villumsen.

I dag driver han Portvins-Brugsen som en butik i butikken i SuperBrugsen Give.
Omsætningen i Claus Villumsens nicheforretning som forhandler af portvin runder i år 2,5 millioner kr. og udgør hele 2,3 pct. af omsætningen i SuperBrugsen Give.

– Vi er klart den dagligvarebutik i Danmark med det største sortiment af portvine. Lige nu har jeg 342 forskellige mærker/huse/årgange i sortimentet, fortæller han.
 
En hyggelig »hule« PortvinsBrugsen – eller Portvins-Hulen som der står på skiltet – er i fyskisk forstand netop en lille, hyggelig »hule«, som Claus Villumsen for et par år siden lod opføre i bunden af butikken klos op ad vinafdelingen.

Portvins-Hulen er fyldt med portvinsflasker i alle kategorier, hvor den billigste koster omkring 80 kr. og opefter. De allerdyreste til ca. 20.000 kr. eller mere gemmer Claus Villumsen et andet og mere sikkert sted.

Der er altså alt, hvad ganen kan begære i hans lille hule, hvor han rundhåndet deler ud af smagsprøver på nogle af portvinene.

Det store sortiment er efterhånden blevet kendt vidt og bredt, og mange kommer og besøger den hyggelige portvinsbutik i Give.

Men faktisk forgår kun 15-20 pct. af portvinssalget i SuperBrugsen, mens 80-85 pct. handles online og via facebook-siden PortvinsBrugsen Give.

– Kunderne bestiller via mail, og vi pakker og sender ud til kunder i hele landet.
Claus Villumsen tilføjer, at han nærmest kan levere alt indenfor portvin, og det er uanset, om det er de helt specielle eller de mere kendte årgange og mærker.

– Der er kunder til hele segmentet. Nogle køber, fordi de har fundet et godt tilbud, og andre gør det i investeringsøjemed eller som samleobjekt – eller for at få en oplevelse.
 
Efter 12 år som passioneret portvinsfreak har uddeleren skabt sig et stort kontaktnet, og i dag benytter han sig af ca. 20 leverandører – danske såvel som udenlandske. Han køber også jævnligt på auktioner og har nogle rigtig gode kontakter i især England.

Derudover er han i portvinens hovedstad, Porto, i det nordlige Portugal, minimum 2 gange om året, hvor han både holder ferie og besøger portvinshuse.

Herhjemme er han medlem af 4 portvinsklubber, og er ca. 30 gange om året afsted til portvinsarrangementer.

– Jeg holder foredrag – både for begyndere og kendere. Sidste år tog det overhånd med 14 foredrag. Det er mange, for det kræver en del forberedelse hver gang. Så i år har jeg droslet ned på dét, men jeg tager gerne ud til smagninger. Det er det sjoveste. Portvin og blomster Det sjove ved Claus Villumsen er også, at han – udover portvin – har en anden stor passion, nemlig blomster.

I den store forhal foran SuperBrugsen Give kører han et mægtigt blomstermarked, og hver tirsdag står han meget tidligt op for at køre på auktion, hvor han køber store partier blomster op. Derudover er han et par gange om året i blomsterlandet nr. 1, Holland, for at købe op og hente inspiration.

– Der er nok ikke mange uddelere udover mig, der er ansvarlig for portvin og blomsterne i butikken. Men sådan forholder det sig altså her i SuperBrugsen Give, griner han. Bestyrelsen bakker op Hans store engagement indenfor portvin og blomster kan kun lade sig gøre, fordi bestyrelsen i SuperBrugsen Give bakker op om det.

– Portvinen især binder jo en del likviditet, men trods det har jeg udelukkende fået opbakning fra min bestyrelse. Det sætter jeg stor pris på, for det giver mig mulighed for passe mit arbejde og dyrke mine interesser. Så kan man vel ikke få det bedre, ræsonnerer uddeleren.
DLO Danmarks Leder Organisation | CVR: 17160117 | Markvangen 3, 8260 Viby J