Artikel 1

Fakta strandby-Elling er lidt ud over det sædvanlige

Med en kundetilfredshed på over 70 og sorte tal på bundlinjen fra dag ét strøg Fakta Strandby-Elling direkte ind på førstepladsen, da Fakta i slutningen af januar kårede Danmarks måske absolut bedste butik.
 
Fakta Strandby-Elling er en butik lidt ud over det sædvanelige. Omsætningen har været støt stigende år efter år, og siden åbningen i april 2013 har butikken haft sorte tal på bundlinjen.

Kunderne er også ualminde-lig tilfredse med butikken, der ligger ud til Skagensvej små 10 minutter kørsel nord for Frederikshavn og en halv times kørsel fra Skagen. De seneste 3 år har Fakta Strandby-Elling ligget i Fakta Kædens top 5 over butikker med den højeste kundetilfredshed. Den seneste måling viste en NPS-score på over 70, hvilket skal ses i sammenhæng med en gennemsnits NPS-score på omkring 23 i Kæden.

Alligevel var butikschef Thomas Græsdal Larsen og souschef Allan Kirshøj helt uforberedte, da de blev kåret som Fakta Kædens »måske absolut bedste butik«.
Kort tid forinden var teamet blevet hyldet som distriktets bedste butik, hvilket de var ovenud stolte af. At der skulle være mere hæder på vej, havde de ikke set komme.

– Det kom helt bag på os, at vi skulle vinde den pris, siger Thomas Græsdal Larsen, der her bagefter måske godt kan se, at de kandiderede til prisen.

– Vi er altid godt med i butikken, og vi får tit ros af salgschefen. Så vi gør åbenbart det rigtige, siger han og funderer et øjeblik over, hvad »det rigtige« er at gøre.

– Generelt har vi en flot butik, og så har vi sat os for, at ferskvarer skal være i højsædet. Vi har et stort udvalg, og vi får god feedback på netop frisk kød og Frugt & Grønt, siger butikschefen, for hvem det også er en dyd, at butikken altid fremstår trimmet samt pæn og ren.

– Det får vi tit rosende ord for fra kunderne, siger Thomas Græsdal Larsen.
 
Fakta med fordele
Den gode stabile drift har også betydet, at Fakta Strandby-Elling er én af 10 Fakta-butikker, der siden sommeren 2017 har været udtaget til et forsøg med at bestille varer hjem ud over varerne i Faktas sortiment. Derfor finder kunderne i Fakta Strandby-Elling fast Cheasy Skyr i kølemontrerne, ligesom der fx står fritureolie og æblegrød på hylderne.

– Vi kan plukke fra Coops øvrige varelager, og fordi jeg har været i SuperBrugsen tidligere, kender jeg varerne, siger Thomas Græsdal Larsen.

Ud fra tallene at bedømme ligger Fakta Strandby-Elling lidt over det forventede i forsøget.

– Men det er ikke noget, der springer i øjnene, siger butikschefen, der alligevel synes, at det er rart at kunne efterkomme speicalønsker fra kunderne. Det giver en Fakta med fordele.

– På en måde er vi den lokale købmand herude, og når vi kan bestille specielle varer hjem til kunderne, behøver de jo ikke køre ind til Frederikshavn for at handle, pointerer han.
 
Karriere på tværs
Med en omsætning tæt på 40 millioner kr. årligt ligger Fakta Strandby-Elling langt over forventningerne til den splinternye butik, som Thomas Græsdal Larsen kom i spidsen for i 2013.

Et halvt år tidligere var han blevet opsagt som souschef i Coop SuperBrugsen Frederikshavn, der lukkede og blev omdannet til en Fakta. Den dengang unge SB-souschef vidste med sig selv, at han ikke ville fortsætte i den samme butik under nyt navn og kæde.

– Jeg ville ikke gå blandt kunder, som ikke længere kunne få de varer, de var vant til i SuperBrugsen, husker han. Han ville videre, og allerhelst til en SuperBrugsen, som han også er udlært i.

Alligevel vovede han et øje og bød sig til, da han fik nys om, at Coop ville åbne en ny Fakta i Elling, hvor han selv har boet i 18 år.

– Jeg tænkte, nu giver jeg det lige en chance, husker Thomas Græsdal Larsen og fortsætter uden tøven.

– I dag vil jeg ikke bytte. Fakta, det er lige mig, erklærer han, der trives med en tæt kundekontakt og et team af gode kollegaer og medarbejdere.

– Det er nemt at arbejde i en Fakta. Du er købmand, men har ingen sælgere, der hele tiden kommer rendende, så du kan koncentrere dig som butikken og kunderne, siger Thomas Græsdal Larsen, der tilbringer mere tid i butikken og mindre tid på kontoret efter skiftet til Fakta.

Samtidig er samarbejdet med kollegaerne i de øvrige Fakta-butikker omkring Frederikshavn forbilledligt.

– Vi snakker godt sammen i Fakta, og vi er gode til at hjælpe hinanden med at skaffe varer eller personale, hvis der er sygdom. Også bedre end vi var i SuperBrugsen, synes Thomas Græsdal Larsen.

Med 5 Fakta butikker i og omkring Frederikshavn er der også nok at sparre og samarbejde med. Nærheden mellem butikkerne gør også, at mange af de unge medarbejdere kender hinanden på tværs af butikkerne. De springer derfor gerne til, hvis der mangler en medarbejder i en anden butik. Thomas Græsdal Larsen befinder sig i det hele taget godt i en mindre butik med færre spaces end en SuperBrugsen.

– Vi må arbejde med de varer vi har, og det er der også en udfordring i, synes han og medgiver, at ansættelsen af en uprøvet butikschef i en helt ny Fakta var utraditionel.
Men butikschefen har vist, at han kan løfte opgaven.

– Hvad jeg har hørt, har de ikke fortrudt, smiler han og glæder sig over de 2 flotte priser som hhv. distriktets og landets bedste butik 2018.
 
Danmarks bedste kunder
Glæden deler han med perso-nalet og kunderne i butikken. Telefonen stod ikke stille, og facebook svømmede over med lykønskninger den første tid efter prisoverrækkelsen.
259 likes og 43 kommentarer blev det til på det første opslag på facebook, hvilket er ud over det sædvanelige på Fakta Strandby-Ellings facebookside.

Team Fakta Strandby-Elling kvitterede med ordene: »I har Danmarks bedste Fakta, men vi har Danmarks bedste kunder. Mange tak for jeres opbakning«.

Og fredag 16. februar kunne teamet så byde kunderne på en oplevelse ud over det sædvanlige, da kokken Claus Holm lagde turen forbi butikken, netop som nordjyderne var på vej på vinterferie.

Besøget var kundernes præmie for at bakke op om årets Fakta. Til personlet sørger en check på 10.000 kr. for at også det næste personalearrangement
bliver lidt ud over det sædvan-lige.
DLO Danmarks Leder Organisation | CVR: 17160117 | Markvangen 3, 8260 Viby J