Fremtidens supermarked i Lunden
Ny 365discount er Danfoss' nye flagskib

Det kan virkelig betale sig at have et godt forhold og mange års samarbejde med lokalt forankrede virksomheder, i hvert fald når en af disse virksomheder hedder Danfoss og meget belejligt arbejder med, at skabe fremtidens miljøvenlige supermarkeder. Det nyder Brugsforeningen for Als og Sundeved i hvert fald godt af. De åbnede nemlig tidligere på sommeren en spritny 365discount i Danfoss nye udstillingsbutik.
 
Af Markus Hjelmager
 
Historier om den fattige mand, der af uransagelige veje pludselig ender med at bo i kongerigets slot, er der rigtig mange af i den skønlitteraturens verden, ikke helt så mange i virkeligheden. Men det kan dog næsten overføres til den flytning butikschef Per Juhl har stået for i løbet af de seneste måneder. Han er nemlig Butikschef i den nye 365discount Lunden. Der er bygget som udstillingsbutik af Danfoss.

– Det er lidt vildt, i den gamle butik var væggene altså bare papirstynde og nærmest uden isolering. Vi havde været nødt til at købe Thermo veste til de ansatte, bare for at de kunne holde varme inde i butikken. Og nu står vi i en af verdens mest moderne butikker, fortæller Per Juhl.

Der er mere en godt tilfreds med skiftet, eller med sønderjysk mådehold, »Så er det slet ikke så dårligt«. Indretningen af selve butiksarealet i den nye butik er egentligt ikke noget ud over det sædvanlige. Den er indrettet som enhver anden nybygget 365discount butik. Den er faktisk indrettet efter en anden 365discount under Bals’ faner.

– Der er ikke noget hokus pokus inden i selve butikken, der er fuldstændig som en normal 365discount. Hvilket også er vigtigt, fordi Danfoss skal jo bruge den til at vise, at de kan lave der her neutrale supermarked i en helt almindelig butik, fortæller direktør for Brugsforeningen Als og Sundeved Lars G. Andersen.

Det er altså alt det, man ikke normalt kan se i et supermarked, der gør, at 365discount Lunden er lidt udover det sædvanlige.

240 kvm teknikrum
En helt almindelig 365discount har som udgangspunkt et teknikrum på lige omkring 12 kvadratmeter. I Lunden er teknikrummet intet mindre end 240 kvadratmeter, altså 20 gange så stort som i en almindelig butik.

Hvilket naturligvis ikke er nødvendigt for at drive en "Smart Store", som Danfoss kalder 365discount Lunden. Men arealet anvendes også til test af nye teknologier og rundvisninger for Danfoss' mange kunder fra ind- og udland.

– Det er ret vildt, hvor mange gæster og kunder der er på besøg, og de kommer fra hele verden for at se, hvordan butikken fungerer. Jeg ved, at de næste, der kommer forbi til en rundvisning, er fra Tyrkiet, men der har været folk fra hele verden og kigge, fortæller Per Juhl.

De mange udenlandske delegationer er naturligvis primært på besøg i Lunden for at se, hvilke løsninger Danfoss har fundet for at spare både penge og reducere klimabelastningen. Målet er som tidligere nævnt, at de nye "Smart Store" skal være fuldstændig klimaneutrale og dermed selv producere alt den energi, der skal til for at holde gang i et supermarked.

Derfor er 365discount Lunden også udstyret med væsentligt mere teknik end hvad der er nødvendigt. Det er alt fra en kilometers rør i jorden til nedkøling af overskudsvarme, til køleteknik på taget til de rigtige varmeklimaer og et vandingsanlæg, der opsamler overskudsvand og vander den enorme pergola, der omkranser hele anlægget. Altså en hel masse teknik.

En drøm i 2016
Den nye butik er dog ikke kommet helt af sig selv. Brugsforeningens for Als og Sundeved lagde allerede i 2016 fundamentet til det projekt, der i dag står som en »Smart Store« opført af Danfoss.

– Hele ideen bag dette opstod tilbage i 2016, hvor vi besluttede os for, at vi i Bals ville forsøge at bygge verdens mest klimavenlige butik her i Lunden. Det var en ambitiøs idé, men vi var optimistiske omkring det på grund af vores samarbejde med Danfoss. Vi havde også købt grunden til butikken, men da Danfoss meldte sig på banen, gav det jo utrolig god mening at lave det på den måde, vi ser i dag, fortæller Lars G. Andersen.

Det tog dog først rigtig fart med planlægningen i 2017-2018, hvor projektet gik fra idé til konkrete planer om byggeri og alt det, der følger med. Byggeriet blev dog udskudt på grund af corona, hvilket er grunden til, at 365discount Lunden først kunne åbne den 29. juni 2023.

Det er derfor Danfoss, der ejer byggeriet, hvilket er forholdsvis nemt at forestille sig. Det er i hvert fald de færreste brugsforeninger, der har økonomi til at bygge på den måde, 365discount Lunden er bygget på. End ikke Lars G. Andersen kender prisen på projektet, men det er i hvert fald store tal, vi taler om.

– Det vigtigste er, at vi har en uopsigelig leje af butikken. Danfoss kan simpelthen ikke smide os ud. Vi kan, hvis vi ønsker det, komme ud af kontrakten om 10 år, men der er intet, der taler for det, forklarer Lars G. Andersen.

Butik med potentiale
Den nye butik er også blevet taget rigtig godt imod af kunderne. Noget, der afspejler sig i omsætningen, hvilket vi ofte ser efter renoveringer eller åbning af nye butikker. Sjældent hører vi dog om et lidt ændret persongalleri i butikken.

– Jeg kan forstå på stamkunderne, at det er blevet lidt lettere at overtale deres mænd til at komme herned. Og jeg har også observeret, at der ofte står nogle og kigger ind igennem glasdørene på al teknikken. Primært mænd, sjovt nok, fortæller Per Juhl.

365discount Lunden regner med at vækste mellem 20 og 25 procent som resultat af flytningen. Derudover er der også rigtig gode fremtidsudsigter for yderligere vækst i den nye butik. I 2025 åbner Nordborg Resort på Als nemlig som et af Danmarks største ferieresorts. I første omgang bliver det med 480 ferieboliger og på sigt hele 736 ferieboliger. Og det tager ikke engang fem minutter i bil fra 365discount Lunden.

– Det bliver bare rigtig godt, siger Per Juhl.
DLO Danmarks Leder Organisation | CVR: 17160117 | Markvangen 3, 8260 Viby J